Τρία νέα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.
Τα τρία έργα που εγκρίθηκαν, με αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι τα εξής:
1. «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
2. «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ».
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.
3. «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ».
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών (3) Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα τρία αυτά έργα ΣΔΙΤ καλύπτονται ανάγκες σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, συγκεντρώνονται υπηρεσίες που σήμερα είναι κατακερματισμένες και αναβαθμίζεται η εικόνα των δικαστικών μεγάρων για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
O Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι «σήμερα προσθέσαμε άλλα τρία έργα ΣΔΙΤ στον κατάλογο των Συμπράξεων, ώστε να δημιουργηθούν ταχύτατα υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και ασφάλεια των κτηρίων, θα εκσυγχρονίσουν την εικόνα των δικαστικών υπηρεσιών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Άδ. Γεωργιάδης τόνισε πως «η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε πρώτον, την αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΣΔΙΤ τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε σχεδιάσει και δεύτερον, την έγκριση των δικαστικών μεγάρων σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, όπως η Λαμία, οι Σέρρες και αλλού. Προχωράμε πολύ δυνατά με ένα εργαλείο το οποίο, τα τελευταία χρόνια, είχε απαξιωθεί αλλά επί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναστήθηκε».
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως:«η ελληνική κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα, προχωρά, ακόμα και μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις, στην υλοποίηση επενδυτικών έργων, αξιοποιώντας τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα αποφασίσαμε για την ανέγερση και ανακατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για ώριμα, εμβληματικά περιφερειακά έργα, που καλύπτουν όλη τη χώρα και θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη».
«Στη δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα - βήμα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας, «ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους Δικαστικούς Λειτουργούς, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές». Όπως είπε, «σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτήρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Αχ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «σήμερα προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γιατί οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αποτελούν κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και είμαστε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει για την υλοποίηση αυτών των έργων. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «στη σημερινή Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ αποφασίστηκε το νέο όριο για τις ετήσιες πληρωμές διαθεσιμότητας που είναι 0,25% του ΑΕΠ με ελάχιστο το 0,25% του ΑΕΠ του 2019, το οποίο είναι συμβατό τόσο με την δημοσιονομική ασφάλεια, όσο και με την σοβαρή αναπτυξιακή δυναμική που προσφέρουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης σημείωσε ότι «τα 3 νέα έργα ΣΔΙΤ που ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή αποτελούν συνέχεια της στρατηγικής μας για την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας της χώρας».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε πως:«σήμερα τρία ακόμη μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν Δικαστικά Μέγαρα της χώρας και σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή.
Όπως πρόσθεσε, «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και προχωράμε στον σχεδιασμό μας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων ΣΔΙΤ που θα αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».