Την Πέμπτη η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα- Μέτρα «τύπου Μυκόνου» και σε άλλες περιοχές

Την Πέμπτη η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα- Μέτρα «τύπου Μυκόνου» και σε άλλες περιοχές

Με τα κρούσματα να επιμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τη μετάλλαξη Δέλτα να προελαύνει και τη χώρα να βρίσκεται ήδη στα μέσα της τουριστικής περιόδου το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα με στόχο την επίλυσης αυτής της τόσο δύσκολης εξίσωσης. 

Από τη μία θέλει να περιορίσει την έκρηξη της πανδημίας και να ελέγξει τη διασπορά του ιού που πλέον καταγράφεται έντονα σε γνωστούς προορισμούς της χώρας. Το πώς η κυβέρνηση διαχειρίστηκε της έκρηξης των κρουσμάτων στη Μύκονο ουσιαστικά δίνει και την εικόνα για όλα όσα θα ακολουθήσουν. 

Πιο συγκεκριμένα δεν επιλέχθηκε η  λύση του lockdown  άλλα των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε τομείς που λειτούργησαν ως εστίες υπερμετάδοσης. Στην ίδια λογική θα είναι και τα μέτρα που θα αποφασιστούν στο προσεχές μέλλον εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών εντοπίζεται στο νησί της Πάρου. 

Παρότι μέχρι σήμερα η επιδημιολογική εικόνα δε φαίνεται να δικαιολογεί την άμεση λήψη μέτρων στο οπλοστάσιο του Μαξίμου υπάρχει έτοιμη η σχετική λίστα, από την οποία θα επιλέγουν οι κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες. 

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων. 

- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα. 

Την Πέμπτη  πάντως, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η ρύθμιση που θα καθορίζει το βασικό πλαίσιο για την συμμετοχή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά η ρύθμιση θα αποσυνδέει τα πειθαρχικά συμβούλια από την πιθανότητα απόλυσης στο δημόσιο τομέα, ώστε όποιος δημόσιος υπάλληλος πει «όχι» στη συμμετοχή στον εμβολιασμό,  δε θα κινδυνεύει με απόλυση.  Βασική  διάταξη επίσης θα είναι αυτή που θα προβλέπει πως η αναστολή εργασίας στην οποία θα μπαίνει κάποιος μετά από την άρνηση του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό δε θα έχει όριο διάρκεια ισχύος, όπως γίνεται σήμερα.  Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να γνωρίζουν αν οι εργαζόμενοι θα έχουν κάνει το εμβόλιο, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από το φθινόπωρο.