Τα πεδία εσωκομματικής αναμέτρησης των δύο διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ

Τα πεδία εσωκομματικής αναμέτρησης των δύο διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με την έλευση του νέου έτους οι μέρες θα αρχίσουν πλέον να μετράνε αντίστροφα και για την εκλογή νέου Προέδρου της ΝΔ, καθώς μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται να εντατικοποιηθεί και η προεκλογική δραστηριότητα των δύο διεκδικητών της ηγεσίας. Στην τελική ευθεία πλέον της προσπάθειάς τους να πείσουν αφενός τους δικούς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες στις 10 Ιανουαρίου και αφετέρου να προσελκύσουν, καθένας από τη δική του πλευρά, όσο το δυνατόν περισσότερα κομματικά μέλη που στις 20 Δεκεμβρίου επέλεξαν τους δύο συνυποψήφιους που βρέθηκαν εκτός β' γύρου.

Έντεκα ημέρες πριν ανοίξουν για δεύτερη φορά οι κάλπες, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητούν πλεονεκτήματα για τον εαυτό τους και αδύναμα σημεία για το συνυποψήφιο τους. Και αναπτύσσουν για το λόγο αυτό μία πολιτική επιχειρηματολογία που ξεκινά από την ανάγκη να ηττηθεί ο λαϊκισμός και να υλοποιηθούν  μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, περνά  μέσα από την ανανέωση της ίδιας της ΝΔ, από τις αρχές και τις αξίες του «καραμανλισμού», από τον «λαϊκό χαρακτήρα» του κόμματος και  τη σχέση του με τον «νεοφιλελευθερισμό» και φθάνει μέχρι την πρόβλεψη για πολιτικές εξελίξεις, τη στάση της ΝΔ απέναντι σε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που έχει μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, να ψηφίσουν  τα μέλη της ΝΔ όχι μόνο για Πρόεδρο, αλλά και για «επόμενο Πρωθυπουργό».  

 «Λαϊκισμός»

Και οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ μιλούν για την διαχρονικά αρνητική επίδραση του λαϊκισμού στην πορεία της χώρας. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει την δική του υποψηφιότητα ως πλέον κατάλληλη να σηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων και την ανάγκη της χώρας να τον αφήσει οριστικά  πίσω της. «Τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στη χώρα μας θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ. Ως δικό του βασικό πλεονέκτημα στην κατεύθυνση αυτή επικαλείται τόσο το ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει επιδείξει σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει στη διάρκεια της εσωκομματικής κούρσας. Προτάσεις όχι μόνο για δομικές αλλαγές στην ίδια τη ΝΔ, αλλά και για μεταρρυθμίσεις στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα.

«Επόμενος Πρωθυπουργός»

Πολλοί  στη ΝΔ αναμένουν να είναι το 2016 χρονιά πολιτικών εξελίξεων. Λόγω κλυδωνισμών στην κυβερνητική πλειοψηφία από το ίδιο το «οικονομικό αδιέξοδο» στο οποίο θεωρούν ότι οδηγεί τη χώρα η ασκούμενη πολιτική. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν περνά φυσικά απαρατήρητη και η συζήτηση περί Ένωσης Κεντρώων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τονίζει μάλιστα ότι «το ειδύλλιο είναι πιο έντονο απ' ότι νομίζουμε» και την κυρίαρχη στο εσωτερικό της ΝΔ αντίληψη να εκλαμβάνει τη συζήτηση αυτή ως μία ακόμη επιβεβαίωση «της αδυναμίας που αισθάνεται η κυβέρνηση».

Ενόψει πολιτικών εξελίξεων που και ο ίδιος έχει προβλέψει ότι θα έρθουν σύντομα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που βάζει στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης το δίλημμα ποιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός; Εκτιμά ότι υπερισχύει στο πεδίο αυτό λόγω αποδεδειγμένης επιρροής πέρα από τα όρια της ΝΔ, η οποία τον καθιστά ικανότερο  να υλοποιήσει αποτελεσματικά το άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο και να συσπειρώσει το 38% του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Όσο για την εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναξιόπιστος. Συνεργασίες να αναζητήσει με τον κύριο Λεβέντη, όχι με τη ΝΔ», δήλωσε την Τετάρτη στον «Σκάι». Τη θέση του από σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχωρίσει με σαφήνεια και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Μεταρρυθμίσεις»

Και οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ μιλούν για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραπέμπει στην κυβερνητική πρόταση που είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ, ως μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ. Μιλούν αμφότεροι, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δίνουν πάντοτε το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο στον όρο μεταρρύθμιση. Μπορεί να είναι κοινή, επί παραδείγματι, η θέση περί σταδιακής μείωσης φορολογίας, πως εννοούν όμως  το «μικρότερο κράτος»;

«H χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, επιχειρώντας εμμέσως να αντικρούσει το μεταρρυθμιστικό πλεονέκτημα που αρκετοί αναγνωρίζουν στον συνυποψήφιό του λόγω και της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προσδίδοντας στον πολιτικό του λόγο και ένα ελαφρύ άρωμα… «αντι-μνημονίου», ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να διαφοροποιηθεί γενικότερα από πολιτικές απολύσεων στο δημόσιο τομέα που έγιναν επί Κυριάκου Μητσοτάκη, σε υλοποίηση τότε της δέσμευσης που είχε αναληφθεί από την τρικομματική πριν ο ίδιος αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Λαϊκός χαρακτήρας» της ΝΔ

Από την πλευρά των υποστηρικτών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη  επικοινωνείται ιδιαίτερα η δυνατότητα του πρώην μεταβατικού Προέδρου να διασφαλίσει τον «λαϊκό χαρακτήρα» της ΝΔ. Με επιχείρημα και την κατανομή της ψήφου στον α΄ γύρο, όπου έλαβε υψηλά ποσοστά σε λαϊκές συνοικίες, σε αντίθεση με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη που άντλησε δυνάμεις κυρίως από αστικές περιοχές. «Δεν είναι τυχαίο ότι η υποψηφιότητα μου πήρε μεγάλα ποσοστά στα Δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές. Είμαι πάντα δίπλα τους», τόνισε ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης. «Το ζητούμενο για εμάς πρέπει να είναι το άνοιγμα και προς σ' όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις», πρόσθεσε, αμφισβητώντας τη δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να το κάνει πράξει μέσα από τον πολιτικό λόγο που διατυπώνει.

Δεν είναι τυχαίο που οι υποστηρικτές Μεϊμαράκη επιχειρούν σταθερά να βάλουν «νεοφιλελεύθερο πρόσημο» στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να εκφράσει το σύνολο της ΝΔ. Ο ίδιος το αντικρούει τονίζοντας με έμφαση τον προσανατολισμό του προς τον μεσαίο χώρο και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «εκφράζω το πλειοψηφικό ρεύμα στη Νέα Δημοκρατία και δεν είμαι σε καμία περίπτωση συνιστώσα».

«Καραμανλισμός»

Βασικός στόχος της πλευράς Μεϊμαράκη είναι να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των «καραμανλικών» αρχών του κόμματος, με τη συνδρομή φυσικά και της αίσθησης στήριξης της υποψηφιότητάς του από τον Κώστα Καραμανλή, που δημιουργήθηκε μετά την γνωστή παρέμβαση πριν από τον α΄ γύρο.

«Οι  αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και το δικό μου πολιτικό λόγο», απαντά από τη δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούμενος στον αντίποδα μίας αναβίωσης διαχωριστικών γραμμών στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης. «Ο διαχωρισμός Καραμανλικών - Μητσοτακικών ανήκει στον 20ο αιώνα. Οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά, περιμένουν από εμάς ρεαλιστικές λύσεις», τονίζει στις συνεντεύξεις του.

«Ανανέωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί  ότι είναι ο καταλληλότερος  να κάνει πράξη την ανανέωση στη ΝΔ. Βασιζόμενος στο γεγονός ότι πρόκειται για αναγκαιότητα που διέκρινε κανείς στην ρητορική και των δύο υποψηφίων που έμειναν εκτός β' γύρου, θεωρεί ότι το 60% όσων προσήλθαν στις κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης. Και ευελπιστεί πως ο ίδιος θα κεφαλαιοποιήσει στον β΄ γύρο αυτό το αίτημα, που είναι κεντρικό και στη δική του προεκλογική καμπάνια, που έχει σύνθημα «δημιουργική ανανέωση ή στασιμότητα».

 «Εγγυώμαι ότι θα έρθουν νέα πρόσωπα στη ΝΔ. Και τα ψηφοδέλτια πρέπει να ανανεωθούν. Η ανανέωση είναι οξυγόνο», δηλώνει ο ίδιος. Από την πλευρά του Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντιτείνει πως η δική του υποψηφιότητα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει στασιμότητα και αποκρούει με έντονο τρόπο κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με «βαρονίες», «συστήματα» και άλλες εσωκομματικές παθογένειες που επισημάνθηκαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο από όλους τους υποψηφίους.