Σύσκεψη για τις μεταναστευτικές ροές που πιέζουν την Κρήτη θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και ειδικότερα για τις δυο νέες κλειστές δομές μεταναστών που θα γίνουν στο νησί.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Πού θα γίνουν οι δύο κλειστές δομές για τους μετανάστες στην Κρήτη
Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να «κλειδώσει» η χωροθέτηση των κλειστών δομών που θα δημιουργηθούν. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί το παλιό στρατόπεδο στο Καστέλι, το οποίο, λόγω της προϋπάρχουσας υποδομής θα μπορεί να φιλοξενήσει τους πρώτους μετανάστες σε λιγότερες από 20 ημέρες, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή, επίσης σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Ρέθυμνο.
Προηγουμένως, ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, την πάγια θέση της κυβέρνησης να αποτρέψει την εισβολή παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη και τα παράλια της βόρειας Αφρικής.
Θ. Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες - «Πυρά» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, ασκώντας, από το βήμα της Βουλής, σφοδρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την τροπολογία για την αναστολή παροχής ασύλου, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος, το παραμύθι με τις μωρομάνες».
Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε».
Παράλληλα, «πυρά» εξαπέλυσε και κατά του ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως αν και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ετοιμάζονται να ψηφίσουν «παρών».
«Το 2024 από τα παράλια της βόρειας Αφρικής ήρθαν στη χώρα μας περίπου 4 χιλιάδες μετανάστες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάνω από χίλια άτομα την ημέρα», ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά «εισβολής» που έχει πάρει το φαινόμενο, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ είπε: «Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;», σημείωσε.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση του υπουργείου να επανεξετάσει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, είπε: «Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 μας αφήσατε 229 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμότητες είναι μόλις 29 χιλιάδες».
Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου και απέλασης όσων δεν το δικαιούνται, είπε: «Αυτό που προτείνετε στην ουσία τους παρέχει τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθεροι στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει απλή καταγραφή, αίτηση ασύλου και ελεύθερη διακίνηση εντός της Ελλάδας».
«Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε αίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα”», πρόσθεσε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την επιλογή του ΚΚΕ να μιλήσει για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης. «Μου έκανε εντύπωση. Μας είπε το ΚΚΕ για παραβίαση Σύμβασης Γενεύης. Η Σύμβαση της Γενεύης έγινε για να προστατεύει τον κόσμο που έφευγε από τη Σοβιετική Ένωση, ήθελαν να την κοπανήσουν. Μου προκαλεί εντύπωση που το επικαλείται το ΚΚΕ».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ενώ στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.