Συνέδριο "Δράσης" : Εχθρός της οικονομίας και της ανάπτυξης ο υπερβολικός κρατισμός

Συνέδριο "Δράσης" : Εχθρός της οικονομίας και της ανάπτυξης ο υπερβολικός κρατισμός

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Συνεδρίου της Δράσης, ενώ αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα πάνελ, με θέμα «Η ανάπτυξη θύμα του κρατισμού; Μπορεί να ηττηθεί ο κρατισμός»;

Το πάνελ συντονίζει ο διευθυντής του Liberal.gr Θανάσης Μαυρίδης, ενώ η σύνθεσή του αποτελείται από τον πρώην υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της Δράσης και οικονομολόγους. Πιο αναλυτικά, το πάνελ αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Φλωρίδη, τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, την αντιπρόεδρο της Δράσης και γνωστή οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά και τον έτερο αντιπρόεδρο της Δράσης Τέλη Αϊβαλιώτη.

Θέμα συζήτησης – όπως λέει ο τίτλος του πάνελ – είναι φυσικά η υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από το κράτος, σε βαθμό που αυτό να ακυρώνει ή να «πνίγει» την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά συνάμα να δεσμεύει στην εξάρτηση ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες έχει στηθεί πάνω στον κρατισμό, σε βαθμό που παραπέμπει σε επίπεδα κρατισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υπόλοιπη – ιδιωτική – πρωτοβουλία, την υπερφορολόγηση κ.ο.κ.
Κοινό συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι ο... εχθρός της οικονομίας και της ανάπτυξης είναι ο υπερβολικός κρατισμός, που εδώ και δεκαετίες συντηρούνταν από τον αθρόο δανεισμό, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της Δράσης Τέλης Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι «φτιάξαμε ένα κράτος λάφυρο. Υπολογίζεται ότι το 67% του πληθυσμού σήμερα έμμεσα ή αμεσα, εμπλέκεται, επηρεάζεται, συνεργάζεται οικονομικά και επαγγελματικά με το κράτος! Αυτό, είναι στρέβλωση». Επίσης τόνισε ότι το 55% όλης της οικονομικής δραστηριότητας είναι από το κράτος, κάτι που παραπέμπει σε επίπεδα Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό, φτιάχτηκε για ιστορικούς λόγους και στηρίχτηκε από το δανεισμό, συμπλήρωσε. Η μείωση των κρατικών δαπανών είναι μονόδρομος συμπλήρωσε ο κ. Αϊβαλιώτης

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης αρχικά επισήμανε ότι παρ'' ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι το δημόσιο – από πλευράς υπαλλήλων – παραμένει υπερδιογκωμένο, όμως το πρόβλημα έγκειται στην κομματικοποίηση του δημοσίου και την εν γένει διαφθορά. Μίλησε για οργανωτική πολυπλοκότητα που «πνίγει» κάθε προσπάθεια εξέλιξης και εποικοδομητικών αλλαγών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το κράτος ελέγχεται από τον εκάστοτε κομματικό στρατό και αυτό δεσμεύει τα πάντα. Το κάθε κυβερνητικό κόμμα έχει απόλυτη εξουσία να κάνει ότι θέλει και αυτό διαιωνίζεται», σημείωσε. Μάλιστα ανέφερε – δίνοντας ένα παράδειγμα υπερβολικά μεγάλου κρατισμού σε βαθμό στρέβλωσης, ότι στην Ελλάδα έχουμε 300 νοσοκομεία, ενώ στη Γερμανία υπαρχουν μόλις 150.

Η γνωστή οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιράντα Ξαφά, τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει... πάτος στη μείωση μισθών και συντάξεων, όσο η Ελλάδα δεν παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα», δίνοντας με δυναμικό τρόπο το στίγμα για το πόσο άμεση ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα είναι το να γίνει ανταγωνιστική. «Μου φαίνεται απίστευτο ότι ακόμη και μετά από έξι χρόνια κρίσης, υπάρχουν ακόμη πολλοί πολίτες που πιστεύουν ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση», επισήμανε! Η κυρία Ξαφά παρουσίασε πίνακες με στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός παγκόσμια σε όλους σχεδόν τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, στην καταγραφή κτηματολογίου (144η θέση), στο δείκτη οικονομικής ελευθεριας (138η θέση παγκοσμίως) κ.ο.κ. Σε ερώτηση του Θανάση Μαυρίδη για το ρόλο του ΔΝΤ, η κυρία Ξαφά τόνισε ότι «η κυβέρνηση δαιμονοποίησε το Ταμείο παρουσιάζοντάς το ως... εχθρό, παρ'' ότι το ΔΝΤ ζητά τη μείωση του χρέους και την επίσπευση της συμφωνίας. Για το τελευταίο, η κυβέρνηση κατηγόρησε το Ταμείο ότι προσπαθεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός! 

Στην παρεμβασή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο ταμπού της Μεταπολίτευσης ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλες οι κυβερνήσεις της απέφευγαν. Και τούτο γιατί μέσα από τις... κρατικές επιχειρήσεις και την εν γένει «εμπλοκή» όλης της οικονομικής λειτουργίας με το κράτος, ζούσαν τα πάντα. Μέσω της σχέσης με το κράτος και πέριξ αυτής λειτουργούσαν όλα».

Ο κ. Φλωρίδης, τόνισε ότι «η χρεοκοπία του 2010 ασφαλώς είναι ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος Όμως επισήμανε ότι έχουν πέσει όλα τα ταμπού και πλέον είναι γνωστό ότι η χρεοκοπία έχει και δεξιό, και κεντρώο και αριστερό πρόσημο. Κύριος εχθρός όλων των προσπαθειών είναι ο λαϊκισμός», επισήμανε ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Δυο είναι οι πλευρές, δύο είναι οι κύριοι πόλοι σήμερα, Μεταρρύθμιση η κρατισμός! Το κυρίαρχο είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τολμήσει τις αλλαγές, ώστε να δημιουργηθει ένα ανταγωνιστικό κράτος, με σωστή διάρθρωση». Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για την ανάγκη της «δημιουργίας ενός επιτελικού κράτους, ενός λιτού κράτους, που θα παρεμβαίνει και θα υπάρχει μόνο εκεί που είναι απαραίτητο, όχι παντού».