Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με γγ του Συμβουλίου Ευρώπης για Τουρκία και μεταναστευτικό

Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με γγ του Συμβουλίου Ευρώπης για Τουρκία και μεταναστευτικό

Την προσήλωση της τρέχουσας ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή με την πανδημία, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς στο Προεδρικό Μέγαρο.

   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τόνισε ότι έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της Σύμβασης αυτής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

   Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία, που όπως τόνισε αφορούν όλη την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Επισήμανε, επίσης, το σημαντικό βάρος που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο μεταναστευτικό και τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και ισορροπίας μεταξύ ανθρωπισμού και ασφάλειας.

   Από την πλευρά της, η κ. Μπούριτς επαίνεσε το δύσκολο έργο της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία.

   Τόνισε, ακόμη, ότι η προτεραιότητα και οι τρέχουσες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό κρίσης.

   Ως προς το προσφυγικό, συμφώνησε ότι η χώρα μας έχει επωμισθεί ένα τεράστιο βάρος και τόνισε την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.

   Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι η έναρξη διαλόγου αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο, υπογραμμίζοντας, ότι όπου δεν υπάρχει διάλογος υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης των Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

   Τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.