Συνάντηση F. Hollande - A. Merkel: Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν

Συνάντηση F. Hollande - A. Merkel: Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε σήμερα ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό αεριωθούμενο.

«Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί» τόνισε ο Hollande κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο οποίος αναμένεται αύριο να έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, επισήμανε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία και σε άλλες περιοχές.

O πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετέβησαν μαζί νωρίτερα σήμερα, λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των 130 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Αφού περπάτησαν στον χώρο ενώπιον του μνημείου στο κέντρο της πλατείας όπου οι πολίτες έχουν αφήσει κεριά, μηνύματα και λουλούδια για τα θύματα της τρομοκρατίας, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για αρκετή ώρα.

Αυτή η πλατεία, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές που διαπράχθηκαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα, έχει μετατραπεί σε χώρο όπου χιλιάδες Παριζιάνοι συνηθίζουν να αποτίνουν φόρο τιμής από τον Ιανουάριο και τις πρώτες επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον της Γαλλίας με 17 νεκρούς.

H καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε ότι θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους η χώρα της θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στη Γαλλία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου που διέπραξαν ισλαμιστές στο Παρίσι και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι.

«Όταν ο Γάλλος πρόεδρος μου ζητάει να σκεφθώ τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε, τότε είναι καθήκον μας να συλλογιστούμε επ' αυτού και επίσης να αντιδράσουμε πολύ σύντομα εδώ» τόνισε η Merkel σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Hollande προέτρεψε τη Γερμανία να δεσμευτεί περισσότερο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, όπου γαλλικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης, αν και επισήμανε ότι κατανοεί τους δισταγμούς του Βερολίνου να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ