Συμβολή του ΠτΔ για «στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση» ζήτησε ο Α. Τσίπρας

Συμβολή του ΠτΔ για «στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση» ζήτησε ο Α. Τσίπρας

«Στα μείζονα θέματα, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αναλογίες των κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε ότι «σ΄αυτό, η δική μου συμβολή είναι επιβεβλημένη κατά τον ρόλο μου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο κ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε: «Γιατί στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές».

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου και αυτές τις μέρες περνάμε με επιτυχία έναν πολύ δύσκολο κάβο, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία.

Θα μπορέσουμε να περάσουμε την δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να ανακτήσουμε τη χαμένη κυριαρχία της χώρας μας, μετά από αυτή την πολύχρονη οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχουμε παράλληλα τη σκέψη μας σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα, να προστατεύσουμε το εισόδημά τους αλλά και την δυνατότητα να ανακτήσουν την εργασιακή τους ασφάλεια, την οικονομική τους σταθερότητα»

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή των τελευταίων ημερών που αφορούσε στις τράπεζες και κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, πράγματι, προστατεύθηκε το 60%, δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια, άρα ουσιαστικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία, η λαϊκή κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, διότι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ