Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι θεωρίες Βελόπουλου και Κωνσταντοπούλου

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι θεωρίες Βελόπουλου και Κωνσταντοπούλου

Προσανατολισμένη στις εξελίξεις, που δρομολογούνται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση –πριν καθορίσει την στάση που θα τηρήσει επί των προτάσεων που θα κατατεθούν για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή- αναπτύσσει δύο παράλληλα «μέτωπα» κριτικής απέναντι στην αντιπολίτευση.

Από την μια πλευρά, στο στόχαστρο μπαίνει η στάση του ΠΑΣΟΚ όλο το τελευταίο διάστημα, με κυβερνητικά στελέχη να καταλογίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, εργαλειοποίηση της τραγωδίας, έλλειψη σοβαρότητας και επίκληση αποσπασματικών και ανεπίσημων στοιχείων για να στηρίξει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο θυμίζει τους χαρακτηρισμούς, που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης, όπως και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, επικαλούμενος μέρος του πορίσματος του ΕΔΟΣΑΑΜ που έκανε λόγο για «πιθανολόγηση» ύπαρξης παράνομου υλικού. Το βασικό στοιχείο της κυβερνητικής «αντεπίθεσης» κατά του ΠΑΣΟΚ, είναι η συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κόμματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες φωνές.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας πλέον στα χέρια του το πόρισμα του ΕΜΠ, αποκρούει τις κατηγορίες για τις οποίες βρέθηκε υπόλογο τους τελευταίους τρεις μήνες, επιχειρώντας, παράλληλα, να αποδομήσει την στάση, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενο στον χώρο των πολιτών του «μετριοπαθούς κέντρου».

Με στόχευση να επισημάνει ακόμη περισσότερο την «αστοχία» της Χαριλάου Τρικούπη να συνυπογράψει με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, το κυβερνητικό επιτελείο, για πρώτη φορά τόσο μεθοδικά, απαντά και στα «πυρά» που δέχεται από κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Δύο κόμματα, σημειώνεται, που τους τελευταίους μήνες καταγράφουν άνοδο των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις, με την Πλεύση Ελευθερίας να αποτυπώνεται πλέον στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω της το ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία 24ωρα, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος, έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι υπενθυμίζουν σειρά δηλώσεων τους, από την στιγμή της τραγωδίας των Τεμπών έως σήμερα, επισημαίνοντας ανακρίβειες και ισχυρισμούς που, όπως λένε, καταρρίφθηκαν από τα επίσημα πορίσματα και τις πραγματογνωμοσύνες.

Έτσι, ο Γιώργος Φλωρίδης κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Βελόπουλο να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του για νεκρούς, που δεν έχουν προσμετρηθεί στον τραγικό κατάλογο των 57 θυμάτων ή για τα «εξαφανισμένα βαγόνια», ενώ ο Παύλος Μαρινάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθύμιζαν μεταξύ άλλων, τα υπονοούμενα και τις κατηγορίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον νεκρό μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όταν μιλούσε για μεταφορά παράνομου φορτίου.

Η κυβέρνηση καταλογίζει στα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα, την απόλυτη εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, με την δημιουργία fake news, που προβλήθηκαν στους πολίτες ως δεδομένα, εντείνοντας ένα κλίμα αμφισβήτησης ακόμη και των ίδιων των θεσμών, με απτό αποτέλεσμα την δημοσκοπική ενίσχυση αυτών των κομμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη παραδεχθεί ότι η τακτική, που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με τις καταγγελίες και τα υπονοούμενα να μένουν αναπάντητα, ήταν λανθασμένη και οδήγησε στην δημιουργία μιας στρεβλής εικόνας στην κοινωνία, όπου οι εικασίες μπερδεύονταν με τα γεγονότα. Είναι σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο προτίθεται πλέον να περάσει στην «αντεπίθεση», επικαλούμενο τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα των ειδικών και παραπέμποντας στην δικαιοσύνη για τον καταλογισμό ευθυνών.

Από την Δευτέρα, οι εξελίξεις για την διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών μεταφέρονται εκ νέου στη Βουλή. Εκεί, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με τουλάχιστον τρεις διαφορετικές προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ, έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις, με επίκεντρο τον Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση, που «δείχνει» το «μοντέλο Τριαντόπουλου» ως την επιλογή της, σταθμίζει έως τώρα όλα τα δεδομένα και αναμένει το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων για να καθορίσει την τελική της στάση. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής θα πρέπει να εγκριθεί από 151 βουλευτές.