Πληρωμές σε τοπικά νομίσματα προτείνουν ο Τσακαλώτος και οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πληρωμές σε τοπικά νομίσματα προτείνουν ο Τσακαλώτος και οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη, τώρα και η συνιστώσα των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει ο πρώην υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο επίμαχο κείμενο της «Ομπρέλας», που είχε δημοσιευτεί στις 12 Μαρτίου στην επίσημη ιστοσελίδα της, ως «συμβολή» στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αναφορά σε σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. «Δεν πιστεύουν το ευρώ, θα παίξουν τη χώρα στα ζάρια», αναφέρει η ΝΔ.

«Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ευ. Τσακαλώτος, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην πρόταση για τοπικά νομίσματα, παρά αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της συνιστώσας Commonality.gr στις 12 Μαρτίου, ήταν ένα συλλογικό θεωρητικό κείμενο.

Απαντώντας η ΝΔ αναφέρει ότι «ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι «για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)».

Ανεξάρτητα αν οι προτάσεις της «Ομπρέλας» για τα τοπικά νομίσματα συμπεριλήφθηκαν ή όχι στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ και να καθοδηγούνται από τις ιδεολογικές τους εμμονές με σχέδια για πληρωμές σε τοπικά νομίσματα.

Στο κείμενο, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του κάνουν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», όπως αναφέρουν, ξεχωρίζουν δύο προτάσεις. Αυτή για τη μείωση του δημοσίου χρέους και εκείνη για την «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα», για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη μιας ανατρεπτικής προοπτικής, με τους συντάκτες του αναφέρουν ότι «κατανοούμε ότι βρισκόμαστε εντός ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και από την άλλη δεν συμφιλιωνόμαστε μαζί του». Αντιθέτως, στόχος, όπως λένε η διεύρυνση των ορίων του εφικτού, προσθέτοντας ότι «κατανοούμε τους καταναγκασμούς που επιβάλει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του καπιταλισμού, δεν βολευόμαστε όμως στα όρια του εφικτού, αντίθετα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να διευρύνουμε τα όρια του».

Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, προτείνεται η μείωσή του μέσω αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, το κείμενο επισημαίνει ότι «θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Στο δε ερώτημα, από τι εξαρτάται η «ανατρεπτική προοπτική» στην οποία γίνεται αναφορά, το κείμενο απαντά «από τη δυνατότητα των λαϊκών τάξεων να επιβάλουν: α) την επιλογή στόχων για τον δημοκρατικό σχεδιασμό της ανασυγκρότησης, τοπικά και εθνικά, β) την καθιέρωση του καθοριστικού ρόλου του δημοσίου για την παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη και την ενεργειακή μετάβαση, γ) την επανασυσπείρωση του κόσμου της εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητος ο πρωτεύον ρόλος ενός δημόσιου τραπεζικού συστήματος».

Ποιοι υπογράφουν

Η «φιλοσοφία» του κειμένου είναι η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών τάξεων και η ανακατανομή της ισχύος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Το ζήτημα της μεθόδου είναι σπουδαίο για τη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, η συγκρότηση του προγράμματος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση εμπειρογνωμόνων ή επιτελείων. Είναι μια πολιτική διαδικασία που εμπλέκει τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, τις οργανώσεις του κόμματος τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που εργάζονται στο πεδίο. Στο κείμενο Συμβολής εντάξαμε τις επεξεργασίες Τμημάτων που εργάστηκαν έγκαιρα για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε τα Τμήματα Πολιτισμού, Παιδείας, Υγείας, Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Αγροτικό.

Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου,  Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου. Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων με οικονομία λέξεων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

ΝΔ: Κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία που τονίζει ότι στελέχη του εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ.

«Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα! 

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών». 

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ευ. Τσακαλώτος: Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Απάντηση σε ανακοίνωση της ΝΔ, ότι κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ, επιχειρεί να δώσει, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ» είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα», σημειώνει.

Προσθέτει, «και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια.

Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω. Άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων. Για να τελειώνουμε: Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που τη χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που τη βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δισ. ευρώ. Νισάφι πια…», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Η πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, χωρίς να έχει εκδωθεί κάποια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει σάλο στα social media, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις Βαρουφάκη, για την υιοθέτηση του παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα». Ταυτόχρονα, φαίνεται πως η ίδια πρόταση έχει προκαλέσει, κατά πληροφορίες εκνευρισμό και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, καθώς δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.