Στην "Πράσινη Εβδομάδα" του Βερολίνου Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην "Πράσινη Εβδομάδα" του Βερολίνου Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Με πέντε ελληνικές συμμετοχές - μεταξύ των οποίων οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου - άνοιξε χθες τις πύλες της η 81η «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου, μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και κηπουρικής στον κόσμο.

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 1660 εκθέτες από 65 χώρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν πάνω από 118.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τιμώμενη χώρα είναι το Μαρόκο. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση περίπου 400.000 άτομα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι καταναλωτές, οι οποίοι θα δοκιμάσουν ευρύτατη ποικιλία εδεσμάτων από όλον τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται ακόμη συνέδριο υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας και με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 υπουργών, υφυπουργών και στελεχών του κλάδου της γεωργίας και των τροφίμων. Κεντρικό θέμα φέτος είναι η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των σύγχρονων πόλεων.

Την φετινή «Πράσινη Εβδομάδα» επισκέπτεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη. Ο κ. Αποστόλου είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά και με τον γερμανό υπουργό Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι οι έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό και τόνισε ότι από τους Ευρωπαίους εταίρους ζητά κατανόηση για την προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις των προγενέστερων λαθών. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία», δήλωσε, πάντως,ο κ. Αποστόλου και σημείωσε ότι ήταν σημαντικό για την κυβέρνηση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων και προκειμένου να διασφαλισθούν οι πόροι ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.  

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σχέδια της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο αρχίζουν να αποδίδουν, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των εξαγωγών και ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Ο κ. Αποστόλου εξήγησε πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια του κλάδου και πρόσθεσε ότι αυτός ακριβώς είναι και ο απώτερος σκοπός της συμμετοχής στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Όπως είπε, ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα και συγκεκριμένα το γιαούρτι, το κατσικίσιο γάλα, το πρόβειο και το κατσικίσιο κρέας. «Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε, στα προϊόντα που βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και διαθέτουμε υψηλή ποιότητα», εξήγησε ο κ. Αποστόλου και ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν δικαιότερα τα ζητήματα φορολόγησης π.χ. των οινοπαραγωγών.

Ως σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και βελτιώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέδειξε την τυποποίηση, χωρίς την οποία είναι πολύ δύσκολο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να προωθηθούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, αλλά παραδέχθηκε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες, η βιοποικιλότητα και οι τρόποι καλλιέργειας δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν κατάλληλα.

Το υπουργείο επιδιώκει ακόμη να στηρίξει τους νέους αγρότες και κυρίως να αποτρέψει εκείνους που βρίσκονται, ήδη, στην περιφέρεια να μεταναστεύσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζει σχέδιο για την αξιοποίηση εκτάσεων που δεν χρησιμοποιούνται, π.χ. από την Εκκλησία, με παραχωρήσεις έναντι συμβολικού ενοικίου. Το σχέδιο αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα γης σε όλη την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ