Στ. Θεοδωράκης: Κάποια πονηρά μυαλά θέλουν κυβέρνηση με κορμό το δεύτερο κόμμα

Στ. Θεοδωράκης: Κάποια πονηρά μυαλά θέλουν κυβέρνηση με κορμό το δεύτερο κόμμα

O κ. Τσίπρας πίστεψε ότι κάνοντας κάποιες συμμαχίες από ακροδεξιά μέχρι τα «Λεβέντικα» θα μπορούσε να κάνει έναν δικό του εκλογικό νομό και να κάνει για ακόμη μια φορά άνω κάτω την Ελλάδα τόνισε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ στις 6» ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για τον εκλογικό νόμο:

Ο κ. Τσίπρας πίστεψε ότι με κάποιες νέες συμμαχίες από τα ακροδεξιά μέχρι τα «Λεβέντικα» θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δικό του εκλογικό νόμο, για να κάνει για άλλη μια φορά άνω κάτω την Ελλάδα. Δεν του βγαίνει το σενάριο. Τον εγκαταλείψανε και οι τελευταίοι του φίλοι και νομίζω θα τον εγκαταλείψουν στην πορεία πιθανόν και άλλοι μέχρι την αυριανή ψηφοφορία. Στη σημερινή Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα πρώτο κόμμα που να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων, άρα δε χρειαζόμαστε το μπόνους των 50 εδρών. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αναλογικό μπόνους και όχι μία ισοπέδωση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Πάμε όμως σε μία λύση που δεν είναι λογική και η οποία τελικά θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Ευτυχώς όμως δεν θα βρεθούν 200 βουλευτές.

Για το αν θα καταργήσει τον εκλογικό νόμο η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές:

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πει στη Βουλή τι εκλογικό νόμο στο μυαλό του. Γιατί αν επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών εμείς δεν θα είμαστε μαζί του. Θα είμαστε μαζί του και με όλους τους άλλους που θα θέλουν έναν εκλογικό νόμο που θα είναι στα μέτρα των προβλημάτων της χώρας, με τη μεγαλύτερή δυνατή αναλογικότητα, ταυτόχρονα με ένα μικρό προβάδισμα του πρώτου κόμματος.

Για τη σκοπιμότητα του εκλογικού νόμου:

Υπάρχει μια βρώμικη σκέψη σε κάποιους κυβερνητικούς εγκεφάλους. «Είμαστε πίσω στις δημοσκοπήσεις λένε. Άρα: Φτιάχνουμε ένα σύστημα τέτοιο που να μας επιτρέψει, να κυβερνήσουμε ακόμα και αν είμαστε δεύτερο κόμμα με κάποιες συμμαχίες». Στην Ελλάδα, μία κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα θα θεωρηθεί, και θα είναι, μία πράξη πολιτικής ανωμαλίας.

Για τις δημοσκοπήσεις:

Τις κοιτάω. Δεν τρελαίνομαι. Έχω μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Οι δημοσκοπήσεις και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, δεν έχουν κατορθώσει να βρουν το στόχο τους. Αυτή την στιγμή που περίπου το 50% των Ελλήνων αρνείται να τοποθετηθεί υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν την παρέμβαση ενός κόμματος στην πολιτική ζωή, όπως η επιρροή. Η επιρροή λοιπόν του Ποταμιού σήμερα είναι μεγάλη. Δείτε τον εκλογικό νόμο. Αντιστρέψαμε όλο το παιχνίδι. Ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι θα κάνει περίπατο, αλλά το Ποτάμι είναι το κόμμα που βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου και είπε ξεκάθαρα ότι αυτός ο νόμος είναι καταστροφή για το πολιτικό σύστημα και για τη χώρα και πρότεινε στα άλλα κόμματα, να δράσουν ώστε να μην περάσει ο νόμος αυτός.

Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς:

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την ιδιωτική τηλεόραση. Είναι το γνωστό τρίγωνο της αμαρτίας. Πολιτικοί, τράπεζες, media. Οι πολιτικοί βοηθούν τους τραπεζίτες, οι τραπεζίτες βοηθούν τα media και αυτά βοηθούν τους πολιτικούς. Πρέπει να σπάσουμε την τριγωνική αυτή σχέση και όχι να φτιάξουμε μια καινούρια διαπλοκή που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα πρέπει να αφήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μια ανεξάρτητη αρχή, να ρυθμίσει τα θέματα της τηλεόρασης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν το έκαναν όμως. Έδωσαν την αρμοδιότητα σε ένα υπουργό και κανείς δε πιστεύει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει το σημερινό καθεστώς. Μέχρι χθες για παράδειγμα είχαμε ένα υπουργό που διεκδικούσε μια άδεια. Για κάποιους λόγους κόπηκε αυτή η αίτηση, αλλά αυτό είχαμε. Είχαμε έναν υπουργό, με έξι υπαλλήλους στο υπουργείο Αμύνης που διεκδικούσαν μαζί με ένα επιχειρηματία μια άδεια. Θα ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αν αυτοί κέρδιζαν μια άδεια;

Για τη σωστή διαδικασία αδειοδότησης:

Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει μια άδεια. To ένα κριτήριο είναι να υπάρχει οικονομική επιφάνεια. Δεν είναι όμως μόνο τα λεφτά όπως λένε κάποιοι Συριζαίοι. Δεν είναι μόνο η φορολογική ενημερότητα. Το άλλο είναι τι μπορεί να προσφέρει στο χώρο της ενημέρωσης και του πολιτισμού, με ποιους δημοσιογράφους, με ποιους διευθυντές. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα κριτήρια για την αδειοδότηση των καναλιών είναι πιο πολύπλοκα από το να πάρουν τα κανάλια οι πλούσιοι. Και είναι δυσάρεστο που ο κ. Τσίπρας θέλει να λέγεται Πρωθυπουργός της Αριστεράς και λεει ότι «εμένα με ενδιαφέρει μόνο να έχουν φορολογική ενημερότητα». Τότε να δώσουμε σε όσους έχουν λεφτά, σε όσους έχουν φορολογική ενημερότητα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν. Και offshore. Είναι νόμιμο. Το αφήνουμε; Η δική μας άποψη είναι πολύ απλή. Το ΕΣΡ δίνει τις άδειες σε αυτούς που τηρούν τη νομιμότητα ως προς τα οικονομικά τους αλλά έχουν να προτείνουν και ένα περιεχόμενο τηλεόρασης. Σεβασμός στη δημοσιογραφική δεοντολογία, σεβασμός στον πολιτισμό.

Για το ποια είναι η ιδανική διακυβέρνηση στη χώρα:

10-20 αποφασισμένοι άνθρωποι σε ένα μεταρρυθμιστικό σχήμα και με σχέδιο για να αλλάξει η χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι για να το υλοποιήσουν. Δεν είναι όλοι μέσα στα κομματικά επιτελεία. Υπάρχουν ίσως και κάποιοι μέσα στα κόμματα. Δεν εννοώ όμως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Με ποια έννοια; Πρέπει αυτός που κυβερνά να έχει και πολιτικό αισθητήριο. Να έχει πολιτική ευαισθησία. Να έχει μια γνώση. Θέλουμε πολιτικούς με γνώση αλλά δεν θέλουμε άεργους πολιτικούς. Ούτε θέλουμε μόνο τεχνοκράτες και δεν θα προτείναμε ποτέ κυβέρνηση τεχνοκρατών. Πρέπει να πάρουμε ανθρώπους από την αγορά, δημιουργικούς, ζωντανούς, που έχουν πετύχει στην ζωή τους και με μια μεγάλη κάλυψη μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊστών, ανθρώπων που πιστεύουν στις ριζικές αλλαγές, να προχωρήσουμε και να κάνουμε το Νew Deal.

Για το πώς χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα:

Αυτό που μάλλον είναι το πιο επιτυχημένο που έχω πει για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι αυτό που έβαλε κάποια στιγμή τίτλο η Καθημερινή σε μια συνέντευξή μου: «ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο».