Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τα σενάρια που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου περί προθύμων να στηρίξουν τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στη Βουή, ο επικεφαλής του Ποταμιού έσπευσε να απαλλάξει τον Π. Καμμένο από το «μόνιμο άγχος του». «Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να συνεχίσει τα υπερπολυτελή ταξίδια με χρέωση στο λαό. Μπορεί να συνεχίσει τις πτήσεις με το Super Puma προς το εξοχικό του. Εμείς έχουμε άλλα σχέδια, άλλες αρχές», είπε κλείνοντας οποιοδήποτε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, σήμερα η Βουλή μετατράπηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού σε προεκλογικό μπαλκόνι. «Βγάζουμε όλοι το άχτι μας για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, χωρίς να δίνουμε τις απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες», είπε και εξήγησε ότι η χώρα μας συνεχίζει να έχει μια γραφειοκρατική, αργοκίνητη, κομματική διοίκηση, μπλοκαρισμένη από συντεχνίες, εξαρτημένη από το ρουσφέτι και τα μικροσυμφέροντα. Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, τα μνημόνια άφησαν ανέπαφη τη μεγαλύτερη αιτία του ελληνικού προβλήματος: τη διοίκηση και το κομματικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Ελλάδα, το 70,7% των επιχειρήσεων λέει ότι η γραφειοκρατία εμποδίζει την ανάπτυξή τους ενώ το Ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 39%. Ως εκ τούτου ο ίδιος εκτίμησε ότι  «χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ριζικών τομών και ρήξεων στο κράτος και  την Αυτοδιοίκηση. Δομές, προϋπολογισμοί, ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να οργανωθούν ξανά».

Τα προβλήματα της χώρας για τον Στ. Θεοδωράκη παραμένουν και είναι το μικρό ΑΕΠ και η σπατάλη του πελατειακού κράτους. «Η μείωση, όμως, των φόρων δεν περνάει μόνο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την δραστική περιστολή της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο», εξήγησε αλλά προσέθεσε ότι το  σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα είναι το διχαστικό πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα η οποία πλανάται συνεχώς πάνω από την Αθήνα. «Αν στα θεωρεία της Βουλής ήταν σήμερα διεθνείς επενδυτές, πιστεύετε ότι τη Δευτέρα θα έτρεχαν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα», αναρωτήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε, χωρίς να αναγνωρίσουμε τα λάθη και χωρίς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας, χωρίς να αλλάξουμε.