Α. Σκέρτσος για ΑΠΕ: Στόχος μας να φτάσουμε στο 80% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027

Α. Σκέρτσος για ΑΠΕ: Στόχος μας να φτάσουμε στο 80% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027

Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ, τονίζει ο Άκης Σκέρτσος, με αφορμή τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, βάσει των οποίων το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε το Μάιο, προέρχεται από «πράσινη ενέργεια».

Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τον Μάιο το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε προήλθε από ήλιο, αέρα και νερό. Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για καλύτερο περιβάλλον με 80% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2027».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταγράφτηκε νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο 2023 στις ΑΠΕ, καθώς, συμμετείχαν κατά 48% - σχεδόν κατά το ήμισυ- στο ενεργειακό μείγμα, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη ήταν μόλις 5%.

Συνολικά για 21 ώρες μέσα στον περασμένο μήνα, η Ελλάδα έτρεχε με ΑΠΕ σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90%, και μάλιστα για δύο συνεχόμενες μέρες (6 και 7/5) η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή υπερκάλυψε (>100%) τη συνολική ζήτηση για 7 ώρες.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης είχε γνωστοποιήσει πως έσπασε το φράγμα των 10 γιγαβάτ το παραγωγικό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι νέες μονάδες ΑΠΕ που προστέθηκαν πέρυσι ήταν κοντά στο 1,3 γιγαβάτ (εκ των οποίων τα 583 μεγαβάτ στο σύστημα μεταφοράς).

Πλέον αυτών οι δυο διαχειριστές μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν εκδώσει προσφορές σύνδεσης για μονάδες συνολικής ισχύος 13,5 γιγαβάτ (από τα οποία τα 5,7 γιγαβάτ εκδόθηκαν από τον διαχειριστή πέρυσι).

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι το 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (39% από 33 το 2021), ενώ πέρυσι σημειώθηκε και το ρεκόρ κάλυψης του συνόλου της ζήτησης ρεύματος από ΑΠΕ επί 5 συνεχόμενες ώρες.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ακόμη ότι με τις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο ηλεκτρικός χώρος, που θα είναι διαθέσιμος και για τις νέες μονάδες ΑΠΕ, αυξάνεται από 17 γιγαβάτ σήμερα σε 28 γιγαβάτ το 2030.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων μεταφοράς όπως και της διαδικασίας έγκρισης του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.