Με τη νέα ρύθμιση ένα κόμμα θα πρέπει να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες να μην έχουν καταδικαστεί και η δράση του να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος
Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Με τη νέα ρύθμιση ένα κόμμα θα πρέπει να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες να μην έχουν καταδικαστεί και η δράση του να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος

Προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθεί σήμερα, η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται από τον 'Αρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις, τύπου κόμματος Κασιδιάρη.

Αναφορικά με τη διάταξη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία του να υπερψηφιστεί η διάταξη και σημείωσε πως «με τη νέα ρύθμιση, ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: Να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες να μην έχουν καταδικαστεί και η δράση του να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως η καθολική αποδοχή της θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ενώ τόνισε πως η τροπολογία είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών[…] Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα», σημειώσει χαρακτηριστικά.

«Συνταγματική η τροπολογία»

Χθες, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε έκθεσή της χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης που βάζει μπλόκο στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.

«Ευνόητο είναι ότι ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει θετική κρίση περιέχουσα αξιολογήσεις ανήκουσες στην ελεύθερη δηµόσια σφαίρα, προκειµένου να διαπιστώσει αν πολιτικό κόµµα εξυπηρετεί το δηµοκρατικό πολίτευµα, αλλά αν σε συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόμενοι στη δράση προσώπων που έχουν καταδικασθεί για τα ανωτέρω αδικήµατα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση πολιτικού κόµµατος υπονοµεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και, εποµένως, δεν είναι συµβατή µε αυτή...» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο εξηγούν: «Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος. Εποµένως, η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκληµάτων ως εγκληµάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία».

Δείτε εδώ την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής από Η. Κασιδιάρη

Την Τρίτη ο Ηλίας Κασιδιάρης έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα για την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και ζητώντας να αποσυρθεί, προκαλώντας την αντίδραση κύκλων της Βουλής που σχολίασαν ότι «επιβεβαιώνεται και με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός επικεφαλής» του "Εθνικού Κόμματος- Έλληνες"».

Γ. Οικονόμου: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας»

Η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά, ούτε σε νομικό κενό. Η ρύθμιση αυτή είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, είχε σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση, υπενθυμίζοντας ότι ήδη, από το 2013 υπήρξαν διατάξεις για μη χρηματοδότηση κομμάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις. 

Όπως ανέφερε:

Το 2021 ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε «πολιτικά κόμματα». Η διάταξη εκείνη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος τους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. 

Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να κλείσει ένα «παράθυρο» εκείνης της διάταξης, που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ' ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά μάλιστα και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη. «Ακουμπά» δηλαδή και τον πραγματικό ηγέτη της οργάνωσης αυτής, του μορφώματος αυτού και τον «αχυράνθρωπο». 

Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον ''Αρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. Η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον 'Αρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Και εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Τι προβλέπει η τροπολογία 

Επί της ουσίας επεκτείνεται η ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψιν η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά.

Η τροπολογία ισχύει και για τις περιπτώσεις που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Το σχέδιο πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), σύμφωνα με την οποία δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Τώρα, ενισχύεται περαιτέρω, με το μπλόκο και στις περιπτώσεις εκείνες όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική.