Σε αναζήτηση νέων τρόπων στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα και Ισραήλ

Σε αναζήτηση νέων τρόπων στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα και Ισραήλ

Συμφωνία για την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων και νέων εκφράσεων στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, καθώς και συναντίληψη για την επικρατούσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με ανώτατες ισραηλινές διπλωματικές πηγές, κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια.

Κατά την διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συζητήθηκε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες ισραηλινές διπλωματικές πηγές, η κλιμακούμενη επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το και ποιοι είναι οι «επιτιθέμενοι».

Εντός αυτού του πλαισίου τοποθετήθηκε το Ιράν στο κάδρο, καθώς και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη βόρεια Συρία, μετά την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» κατά των Κούρδων μαχητών του YPG.

Εξάλλου, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν την «προστιθέμενη αξία» που παρέχει στις δύο χώρες η μεταξύ τους πολυεπίπεδη στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με άρθρο της «Κ» η επίσκεψη του κ. Κατζ έλαβε χώρα ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Αβίβ Κοχάβι. Τα όσα διαμείφθηκαν των δύο ανώτατων στρατιωτικών ηγετών Ελλάδας και Ισραήλ τέθηκαν επί τάπητος και κατά την χθεσινή συνάντηση των κκ Δένδια και Κατζ. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ κατά την συνάντηση Χριστοδούλου - Κοχάβι «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην συνάντηση Δένδια - Κατζ διαπιστώθηκε η από κοινού βούληση για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, στον οποίο εμπλέκεται ακόμα η Κύπρος και η Ιταλία, ενώ συμφωνήθηκε και η ανάγκη άμεσης προώθησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Όπως ανέφεραν οι υψηλόβαθμες ισραηλινές διπλωματικές πηγές, η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα έτι περαιτέρω ενισχυθεί εξαιτίας της διαταραχής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Μέση Ανατολή, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, οι ίδιες ανώτατες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κατζ μετέφερε στον κ. Δένδια πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στο περιφερειακό δίκτυο μεταφορών και λιμένων, το οποίο αποτελεί ισραηλινή πρωτοβουλία (Tracks for Regional Peace). Όπως αναφέρεται το Ισραήλ προτείνει την δημιουργία ενός δικτύου το οποίο θα συνδέει τη Χάιφα και την Ασντόντ με άλλα λιμάνια (εν προκειμένω τον Πειραιά) με σκοπό τη σύνδεση με τον Περσικό Κόλπο, μέσω Ιορδανίας.