Σ. Φάμελλος για πυρκαγιές: Η κλιματική κρίση να μην αποτελέσει δικαιολογία για την κυβέρνηση

Σ. Φάμελλος για πυρκαγιές: Η κλιματική κρίση να μην αποτελέσει δικαιολογία για την κυβέρνηση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αντιπυρική προστασία των δασών και τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, ζητώντας: πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση δασικής υπηρεσίας και πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.

Ξεκινώντας την ομιλία του με τις εξελίξεις σχετικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα "εκκένωση-αποζημίωση" και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους».

Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer. 

Σχολίασε ότι «έστω και καθυστερημένα από το στόμα του πρωθυπουργού, οι καταστροφές συνδέονται με την κλιματική κρίση» και επέσεισε «τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελέσει από την κυβέρνηση και μία βολική δικαιολογία».

«Η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα σας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στον σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων». 

Σχολίασε ότι ακόμα και ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 της ΝΔ δεν εφαρμόζεται και παραμένουν «χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό Σώμα». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει δύο παρεμβάσεις: για τις κινήσεις της επόμενης μέρας στις καμένες εκτάσεις και για τον συντονισμό αλληλεγγύης και φιλοξενίας των πυρόπληκτων στη Ρόδο.

«Το ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει επιλέξει «να μην υπάρχουν κανόνες και να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «έχει αφήσει τη χωροταξία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διαχείριση των επιπτώσεων επί της χωροταξίας, ενώ έχει πάει κατ' επίφαση τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στο υπουργείο της Πολιτικής Προστασίας».

«Αυτό δεν είναι επιτυχία, αυτό είναι το υπουργείο του διχασμού της κλιματικής πολιτικής», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αντικείμενο σχεδιασμού αλλά επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού του διχασμού οι μελέτες προσαρμογής που έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένες όλες οι περιφέρειες και είχαν προκηρυχθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ολοκληρωθεί «και δεν ξέρουμε και σε ποιο υπουργείο θα είναι, ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος».

Έθεσε το ερώτημα «τι έκανε η ΝΔ για την πρόληψη για τις πυρκαγιές», για να κατηγορήσει τον νυν υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση «με το που ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε το πρόγραμμα δασικής προστασίας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις δασοπυροσβεστών. Σχετικά με το αν υπάρχει ενσωμάτωση των καινοτόμων εργαλείων στη ζωή μας όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι η δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το '19 και το πόρισμα Γκολντάμερ μιλούσε για τα προληπτικά σχέδια πρόληψης στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας.

«Δεν προχώρησαν». «Τι βλέπουμε σήμερα; Ότι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών. Αυτό θέλετε να κάνετε; Ψάχνετε από την πίσω πόρτα να βάλετε ιδιώτες μετά από μια καταστροφή;», συνέχισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ούτε στήριξε τις δασικές υπηρεσίες, σταματώντας 500 προσλήψεις δασολόγων που ήταν προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι και σήμερα η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών «λόγω της αλλαγής οργανογράμματος της κυβέρνησης, μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υποδομών στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα και έμειναν τα στελέχη αυτά κανά μήνα χωρίς να έχουν διοικητικές εντολές».