Το rebound Κυρ. Μητσοτάκη και οι προσεκτικές κινήσεις των επομένων ημερών

Το rebound Κυρ. Μητσοτάκη και οι προσεκτικές κινήσεις των επομένων ημερών

Βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, ο ίδιος και η κυβέρνηση συνολικά. Κάποιοι τον κατηγόρησαν για καθυστερημένες αποφάσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ορισμένοι τον επέκριναν για την απουσία προετοιμασίας την στιγμή που το δεύτερο κύμα του ιού ήταν προ των πυλών. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι τελευταίοι δύο μήνες δεν ήταν καθόλου εύκολοι. Από τους επαίνους και τα κολακευτικά σχόλια για τη διαχείρηση της περασμένης άνοιξης, η κυβέρνηση έγινε στόχος σκληρής κριτικής για την εκτίναξη του αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. 

Τί έφταιξε; Οι απαντήσεις είναι πολλές, με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Φαίνεται όμως ότι εδώ και μερικά 24ωρα η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις για να “κερδίσει”  την μάχη με τον κορονοϊό. 

Προφανώς και η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τον αριθμό των νεκρών να κινείται σε υψηλά επίπεδα, όμως μία πρώτη πτωτική τάση φαίνεται ότι είναι γεγονός.

Τα κρούσματα μειώνονται, μαζί και ο αριθμός των νεκρών , ενώ οι διασωληνωμένοι δείχνουν να σταθεροποιούνται με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι λιγότερες. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει περιθώριο θριαμβολογίας από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, όμως κανείς δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι κάτι προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ανακούφιση αυτή των τελευταίων ωρών προφανώς και δεν ήρθε από μόνη της. Είναι αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων που πήρε ο κ. Μητσοτάκης κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την παράταση του κλεισίματος της αγοράς. Μιας απόφασης που εμπεριέχει ισχυρή δόση πολιτικού κόστους ,με ένα σημαντικό τμήμα των επιχειρηματιών να είναι κατά των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. 

Την ώρα λοιπόν που οι αρχές ανακοινώνουν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «κλείνουν»  ή προετοιμάζονται να “κλείσουν” η μία μετά την άλλη , η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη φάση. 

Πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο το lock down είναι γεγονός, όπως και στην Γερμανία. Η Ιταλία και η Ολλανδία ετοιμάζονται να πάρουν ανάλογα μέτρα, ενώ σε ετοιμότητα για καθολική απαγόρευση βρίσκεται και η Νέα Υόρκη. 

Αντιθέτως η Ελλάδα παίρνει μέτρα όχι “κατόπιν εορτής”, αλλά προληπτικά προκειμένου να μην φτάσει σε ένα τρίτο κύμα. Με άλλα λόγια η χώρα μας δε χρειάστηκε να “ανοίξει” για να “ξανακλείσει” όπως έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Κανείς πάντως δε δικαιούται να βγάλει βιαστικά συμπέράσματα. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει βαρύ. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις.

Μολονότι τα δεδομένα δείχνουν ελαφρά υποχώρηση όσον αφορά την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Η μεγάλη εικόνα πάντως μοιάζει να είναι καλύτερη για τη χώρα. Ειδικά για την κυβέρνηση ,είναι η στιγμή που επιζητά την πολιτική “ανάσα” και όπως όλα δείχνουν οι επιλογές Μητσοτάκη θα της την προσφέρουν.