Qatargate: Αποφυλάκιση και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την Εύα Καϊλή

Qatargate: Αποφυλάκιση και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την Εύα Καϊλή

Επιστρέφει στο σπίτι της με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» η Εύα Καϊλή, καθώς το καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης που αποφάσισαν οι βελγικές δικαστικές αρχές για την ευρωβουλευτή θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα της δίκης της.

Ο συνήγορός της Σβεν Μαρί πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα Μ. Πέμπτη ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, ωστόσο η διαδικασία θεωρείται τυπική.

Η απόφαση για την απελευθέρωσή της με περιοριστικούς όρους μετά από τέσσερις μήνες κράτησης στις φυλακές του Χάρεν για το σκάνδαλο Qatargate, έχει ήδη ληφθεί και η επιστροφή στο σπίτι της αναμένεται εντός της ημέρας ή τη Μ. Παρασκευή, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δεν θα υποβάλει αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα

«Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».

Η Εύα Καϊλή που βρέθηκε στο επίκεντρο του πολύκροτου σκανδάλου χρηματισμού θα επιστρέψει στο σπίτι της όπου θα είναι μαζί με το παιδί της μόλις ολοκληρωθούν τα τεχνικά διαδικαστικά ώστε να μπορεί να παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως.

Δεν θα μείνει στο ίδιο σπίτι με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Σημειώνεται ότι θα διαμένει σε σπίτι διαφορετικό από του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το δικό της.

Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Politico: Νέο κεφάλαιο για το Qatargate

Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Κριστιάν Ντε Βαλκενεέρ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται “επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή”», επισήμανε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.

Τους προηγούμενους μήνες, η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη ευρωβουλευτές, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς νέες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό.