Το «πυροτέχνημα» με τις 12 δόσεις πρόδωσε τον εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου

Το «πυροτέχνημα» με τις 12 δόσεις πρόδωσε τον εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ. Η Ράνια Αντωνοπούλου, την τρίτη μέρα του 2018, αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο προωθεί σχέδιο για τη αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο σε 12 δόσεις.

«Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αρχικά η είδηση σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης και αισιοδοξίας, όμως η αλήθεια φαίνεται πως είναι μάλλον διαφορετική.

Ελάχιστες ώρες μετά την συγκεκριμένη συνέντευξη, πηγές του ΥΠΟΙΚ έβαλαν «πάγο» στην εξαγγελία της κυρίας Αντωνοπούλου.

Το να μιλήσει κανείς για την προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση ένα θέμα που «καίει» την πλειοψηφία των πολιτών προφανώς και είναι φυσιολογικό επακόλουθο.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να μη σχολιαστεί είναι πως από την συγκεκριμένη εξαγγελία αναδύθηκε, έστω και για μερικές ώρες, ένα έντονο άρωμα προεκλογικών παροχών.

Η παρολίγο ρύθμιση των χρεών των φυσικών προσώπων από την μία αποτελεί αναμφίβολα απαίτηση της κοινωνίας και από την άλλη όμως μπορεί να εκληφθεί ως μία ακόμα κίνηση στις πολλές του τελευταίου διαστήματος που κάνουν ορισμένους να εκτιμούν ότι το 2018 θα είναι μία εκλογική χρονιά.

Είναι απολύτως βέβαιο, παρότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμα το χρόνο των εκλογών, πως το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει πολλές μικρές κινήσεις προετοιμάζοντας το κλίμα ώστε να «μπετονάρει» τις όποιες δεξαμενές με ψηφορόρους του.

Διευκολύνσεις, μικρά επιδόματα και διορισμοί στο δημόσιο θα αποτελέσουν από εδώ και στο εξής προτεραιότητα για την κυβέρνηση με ορίζοντα τις εθνικές κάλπες, όποτε αυτές καθοριστούν.

Η ρύθμιση των 12 δόσεων, έστω και αν αποτέλεσε ένα πυροτέχνημα μερικών ωρών, είναι μία από αυτές τις επιλογές που κλείνουν το μάτι στους πιθανούς ψηφοφόρους.

Δεν είναι όμως η πρώτη, μια και προηγήθηκαν και άλλες:

- Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Μοιράστηκαν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 3,4 εκατ. δικαιούχους. Λίγοι ήταν αυτοί που έκατσαν να ασχοληθούν για το αν επρόκειτο για προϊόν υπερφορολόγησης, αντιθέτως η πλειοψηφία βρέθηκε με ένα χρηματικό ποσό στην τσέπη για την περίοδο των γιορτών.

- Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι στο DNA του μέσου έλληνα πολίτη ξεχωριστή θέση κατέχει η μόνιμη θέση στον ευρύτερο ή στον στενό δημόσιο τομέα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας την τάση πολλών Ελλήνων για εξασφάλιση μέσω δημοσίου, προχωρά σταθερά σε διορισμούς.

Για παράδειγμα στα τέλη του 2017 στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκονταν μία μεγάλη προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών, για την πρόσληψη 5.000 μόνιμων υπαλλήλων στον τομέα καθαριότητας των δήμων.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ενώ θραύση κάνουν και οι μετακλητοί.

- Η κυβέρνηση επισπεύδει την απονομή χιλιάδων συντάξεων που έχουν «κολλήσει». Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση διαδικασιών που αφορά στο πώς ένας «υποψήφιος» συνταξιούχος θα λάβει την πολυπόθητη σύνταξη.

- Στα τέλη του 2017 η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο οποίος έφερε δύο σημαντικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων:

- Μειωμένα πρόστιμα καθώς υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραβόλων και προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

- Αύξηση του αριθμού των δόσεων και εκπτώσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά κύριο λόγο μακροχρόνια ανέργους και ομάδες που στηρίζονται στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην ίδια λογική εντάσσονται κινήσεις για την αλλαγή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα στην ΝΔ επιμένουν στο να βάζουν στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τους τακτικής τη λεγόμενη καθημερινότητα, με άξονα την υπερφορολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό γαλάζια στελέχη έδωσαν τρία ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως σημειώνουν, τη μείωση των εισοδημάτων στους συνταξιούχους που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

- Συνταξιούχος που λάμβανε το 2014 συνολικά 842.5 ευρώ, το 2017 εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του αναμένεται να μειωθεί στα 705 ευρώ για να καταλήξει το 2019 να παίρνει μόλις 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ. Δηλαδή μείωση κατά 20,5%.

- Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν το 2014 - μαζί με το ΕΚΑΣ - λιγότερα από 670 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος στην Αθήνα που το 2014 λάμβανε 580 ευρώ το μήνα, σήμερα παίρνει 480 ευρώ. Δηλαδή μείωση 17%.

- Την ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα. Συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε 574 ευρώ, τώρα καλείται να τα βγάλει πέρα με μόλις 384 ευρώ το μήνα. Δηλαδή μείωση 33%.