Προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα προτείνει η κυβέρνηση

Προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα προτείνει η κυβέρνηση

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που την ήθελαν να ρίχνει τους τόνους και ουσιαστικά να στέλνει τη δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη. Τι πρακτικά όμως σημαίνει αυτό; Κατ' αρχήν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσει η Ολομέλεια το σχετικό αίτημα (που θα πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές) και με απλή πλειοψηφία (151 βουλευτών) θα συσταθεί η σχετική επιτροπή.

Ουσιαστικά, η προανακριτική έχει ρόλο και αρμοδιότητες εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ή να ασκήσει διώξεις.

Παράλληλα, όμως μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες. Επειδή, όμως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (λόγω της παρέλευσης δύο Κοινοβουλευτικών Συνόδων) η προανακριτική το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι να διαπιστώσει το παραπάνω και ακολούθως να στείλει τη δικογραφία πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Με άλλα λόγια, ότι ακριβώς έγινε στην υπόθεση Παπαντωνίου. Τότε, μάλιστα, οι συνεδριάσεις δεν ξεπέρασαν τον ένα μήνα, αφού όλα τα μέλη είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, οπότε ούτε καν δεν υπήρχε η δυνατότητα για την κλήση μαρτύρων.

Η διαδικασία

Μόλις κατατεθεί το αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας συγκαλείται η Ολομέλεια και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο. Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείται εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών). Ακολούθως, η δικογραφία αποστέλλεται στον αρεοπαγίτη ανακριτή και εν συνεχεία επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την παραπομπή ή όχι σε δίκη.

Δ. Τζανακόπουλος: Σκοπός είναι η συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας 

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και  νόμος» πρόσθεσε, ενώ ότι μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση  από την Εισαγγελέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα «έχουν πάρει το δρόμο τους».

«Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Ανέφερε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της». 

Σε απάντηση της υπερασπιστικής γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη»

Την επίσκεψη του Pierre Moscovici σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε ακόμα σαφέστερο ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη. Επίσης, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για νέο πρόγραμμα. Τρίτον, ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά ειδικό καθεστώς, αλλά αντίθετα θα είναι μία διαδικασία στη βάση όσων έχουν ακολουθηθεί σε μία σειρά από χώρες καθώς και των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την έκδοση του ομολόγου, επεσήμανε πως «το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ομόλογο ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, κάτι που πιστοποιεί και το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες από τον στόχο που είχε εξαρχής τεθεί από την ελληνική πλευρά».