Του Γιάννη Κ.Τρουπή
«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί ενίσχυσης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, αποτέλεσαν …παρελθόν.
Μια μικρή ματιά στο πού βρίσκονται μερικά από τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια της χώρας, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι κάτι δεν πάει καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αναφορικά με την επένδυση στις Σκουριές, η αντίδραση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, την επομένη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος ένα είναι το συμπέρασμα. Το μήνυμα που στάλθηκε στους επενδυτές ήταν αρνητικό.
«Βαλτωμένες» είναι επενδύσεις όπως αυτές στην Αφάντου και την Κασσιόπη. Αρνητικές ήταν οι εξελίξεις στις Unilever, ενώ αποχώρησαν οι επενδυτές από το Κατάρ. Απογοητευτική εικόνα μέσα σε μερικά μόλις 24ωρα.
Μεγάλες επιχειρήσεις με ιστορία στην Ελλάδα κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποχωρούν. Την ίδια ώρα, στο Ελληνικό, μια πολύ μεγάλη επένδυση που έπρεπε ήδη να υλοποιείται, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπήρξε και προαπαιτούμενο για είσπραξη δόσης, έχει «σκαλώσει» σε έναν διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ κι έναν πρωθυπουργό που δείχνει είτε να μην μπορεί να προλάβει τις αντιδράσεις είτε να μην μπορεί να τις χειριστεί.
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το ότι από την μία το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαζε ανακοίνωση υπέρ της συνέχισης της επένδυσης στο Ελληνικό και από την άλλη δύο πρωτοκλασσάτα στελέχη ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης τάσσονταν υπέρ της «αρχαιολογικής σκαπάνης».
«Τα ήξεις αφήξεις» της κυβέρνησης στο θέμα των επενδύσεων είναι ενδεικτικό, όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της εξαιρετικά δύσκολης θέσης, στην οποία έχει περιέλθει.
«Ο κ.Τσίπρας έχει καταπιεί μόνο την ανικανότητα Κουρουμπλή και την προκλητικότητα Καμμένου. Φαίνεται ότι δυσκολεύεται να αποπέμψει ακόμα και τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, κάτι που έχει, ήδη, ζητήσει η Νέα Δημοκρατία» τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ειδική αναφορά στην επικεφαλής του ΚΑΣ, μιας και αποτελεί και κυβερνητικό στέλεχος.
«Τα μόνα έργα που έχουν προχωρήσει είναι κάποια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έτοιμα από προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Είναι έργα που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τα στελέχη του «με πόνο ψυχής», όπως έλεγαν π.χ. για τα Περιφερειακά αεροδρόμια» έλεγε με σκωπτικό ύφος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.
Μέσα σε όλα ήρθε και η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ρύθμιση για το χώρο των ταξί που θα θέτει επί της ουσίας εκτός αγοράς σχετικές εφαρμογές όπως το taxi beat.
Μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της ΝΔ αλλά και των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης μιας και βάλλει, όπως σημειώνουν, κατά της επιχειρηματικότητας και των νεωφυών επιχειρήσεων.
Μέσα στον κυκεώνα των αντιφατικών δηλώσεων περί επιχειρηματικότητας και επενδύσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου το δικό της χρώμα έδωσε η έκθεση Global Competitiveness Report του World
Economic Forum, η οποία κατέγραψε μία ακόμη αρνητική επίδοση στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Την τελευταία τριετία, η Ελλάδα έχασε συνολικά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρώντας από την 81η στην 87η μεταξύ 137 χωρών.
Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκή εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που «καρφώνουν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ,οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας την τελευταία τριετία.
«Η Κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει ότι είναι εκτός πραγματικότητας, μεθυσμένη από την εξουσία, αλλά αποκομμένη από την κοινωνία. Ποντάρει τα ρέστα της σε ένα αφήγημα που δεν πείθει και με τα δείγματα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά κεντρικών πολιτικών αποφάσεων, απολύτως ορατά» ήταν το σχόλιο στελέχους κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ.