Περίεργες αιχμές Juncker κατά Αθήνας

Περίεργες αιχμές Juncker κατά Αθήνας

Ως άλλος λαγός, ο κ. Juncker, επαναφέρει την γερμανική πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και «τραβώντας το αυτί» της Αθήνας, προκλητικά, κάνει ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας: 

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

Η ελληνική πλευρά, δεν κρύβει την ενόχλησή της και επισημαίνει ότι παραμένει ανοιχτή σε «πολυεπίπεδη συνεργασία» με την γείτονα αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητά «ελληνοτουρκικές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Αθήνας για τους χειρισμούς της στο τεράστιο ζήτημα του μεταναστευτικού και εμφανίζεται ενοχλημένος από τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση:

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα»…

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι το προσφυγικό πυροδοτεί εκ νέου παλιές αντιπαλότητες:

«Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου με στολή Ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν γίνεται έτσι.»

Ο κ. Juncker δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της κα. Merkel επισημαίνοντας ότι προτιμά μια Γερμανίδα Καγκελάριο που «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δείχνει ότι έχει και καρδιά» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει καταγράψει τρομερή επίδοση στο προσφυγικό.