«Παράλληλο πρόγραμμα» ήταν και… πέρασε

«Παράλληλο πρόγραμμα» ήταν και… πέρασε

Η χθεσινή κυβερνητική περιπέτεια ξεκαθάρισε και στους τελευταίους κυβερνητικούς παράγοντες το πώς οι «Θεσμοί» αντιλαμβάνονται τον προβλεπόμενο από το μνημόνιο όρο για έλεγχο κάθε κυβερνητικής απόφασης πριν από την νομοθέτησή της.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δρομολογήσει στην Βουλή το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» σαν αντίβαρο στο πακέτο των 13 προαπαιτουμένων, θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε άρον - άρον να το αποσύρει. Διαφορετικά το EWG δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον έλεγχο του πακέτου των 13 προαπαιτούμενων και ο ESM δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εξήγηση που δόθηκε από την πλευρά του EWG, όσον αφορά την απαίτηση αυτή, ήταν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει ελεγχθεί από τους «Θεσμούς» ως προς την συμβατότητά του με τους όρους του μνημονίου. Και η κυβέρνηση δεν έφερε καμία αντίρρηση. Αμέσως -λέγεται χωρίς να επιβεβαιώνεται- κλήθηκε από τον κ. Δραγασάκη ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες και δόθηκε η εντολή της άμεσης υπαναχώρησης, προκειμένου να δρομολογηθεί η απεμπλοκή της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ο καθρέπτης της σχέσης κυβέρνησης και «θεσμών» ως προς το ποιος και πως κυβερνά την χώρα. Φυσικά μέσα από το κοινοβούλιο.

Το κωμικοτραγικό της περίπτωσης αυτής είναι ότι  οι «Θεσμοί» δεν αρνούνται συζήτηση επί του παράλληλου προγράμματος, για το οποίο ο κ. Δραγασάκης βλέπει να έχει νομοθετηθεί το 80% σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του, μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά ζητούν, οι «θεσμοί», να έχει ελεγχθεί το κατά πόσο επιβαρύνει ή όχι την εφαρμογή της μνημονιακής συμφωνίας του Αυγούστου. Και δεν έχουν, από ό,τι αποδείχθηκε, άδικο, γιατί διατάξεις του περιβόητου «παράλληλου προγράμματος» αφενός δημιουργούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που δεν έχουν αξιολογηθεί και ισοσκελισθεί από αντίστοιχες άλλες περικοπές δαπανών και, αφετέρου παραβιάζουν τις δεσμεύσεις που αφορούν στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση σαν να μην έγινε τίποτα ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναβάλλεται για τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανεξετασθεί. Αυτό που έχει συμφωνηθεί μετά την σημερινή τραγελαφική περιπέτεια είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως και κάθε άλλο που συγκροτεί το «παράλληλο πρόγραμμα» πρώτα θα περνάει από το εξεταστήριο των θεσμών και στην συνέχεια, αν παραμένει συμβατό, θα μπορεί να παίρνει τον δρόμο για την Βουλή.

Το συμπέρασμα της σημερινής γελοιότητας είναι ένα, ότι οι «θεσμοί» για άλλη μια φορά διέψευσαν με εκκωφαντικό τρόπο όσους μέσα και έξω από την κυβέρνηση επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να ισχυρισθούν ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν χαλαρώσει απέναντι στην Αθήνα και την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μαριάνθη Θεοδοσίου