Paradise papers: H κοινωνία απαιτεί «κυνήγι» φοροφυγάδων και όχι «κυνήγι» μαγισσών

Paradise papers: H κοινωνία απαιτεί «κυνήγι» φοροφυγάδων και όχι «κυνήγι» μαγισσών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά είδαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει δήλωση μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα για τα paradise papers. 
Μία κίνηση που λίγοι την περίμεναν, μιας και το θέμα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί σε όλες του τις διαστάσεις. 

Τι άραγε προκάλεσε την εμφάνιση του κ. Τσίπρα μπροστά στο παράθυρο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είναι άριστος γνώστης της επικοινωνίας και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη σε αυτό το επίπεδο. 

Με την ολοκλήρωση της τρίλεπτης δήλωσης του κ. Τσίπρα, οι συζητήσεις άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, με τις απόψεις να ποικίλλουν. 

Ορισμένοι εκτίμησαν ότι η δημοσίευση των paradise papers αποτέλεσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου να ενισχύσει το γνωστό αφήγημα περί στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησής του στους εν Ελλάδι αδύναμους. Με άλλα λόγια δόθηκε η αφορμή στον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί για μία ακόμα φορά ως «υπερασπιστής» των μη προνομιούχων, τις παραμονές μάλιστα της καταβολής του μερίσματος. 

Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων. 

Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. «Και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας» είπε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του σχετικά με τα paradise papers, κάνοντας παράλληλα κάποιους να θεωρήσουν ότι βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στο προεκλογικό του αφήγημα.

Άλλοι πάλι εκτίμησαν ότι ο πρωθυπουργός «πιάνει θέση», όπως λέμε,  σε επικοινωνιακό επίπεδο, για να «επιτεθεί» εφόσον χρειαστεί μετά τη δημοσιοποίηση των ελληνικών ονομάτων. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την τακτική που είχε ακολουθήσει και με τα panama papers, όταν και η σχετική λίστα έγινε περισσότερο αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης παρά  μέσο για την επιβολή κυρώσεων σε όσους φοροδιέφυγαν.

«Έτοιμο να θυσιάσει ένα σοβαρό ζήτημα στο βωμό της επικοινωνίας» χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα η Πειραιώς, στελέχη της οποίας κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι για μία ακόμα φορά κινείται με γνώμονα τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.

«Με απλά λόγια καλούμε την Κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από την γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προχωράει σε έναν διαχωρισμό που θα αποτελέσει και  τον πυρήνα της θέσης του σχετικά με το θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη.

«Άλλο οι φοροφυγάδες που θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και άλλο οι επιχειρηματίες που νομίμως δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό» αναφέρει στο liberal.gr στέλεχος της Πειραιώς, χαράζοντας και τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ουσίας και επικοινωνίας.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης», τονίζει η ΝΔ, που κάνει σαφή το διαχωρισμό μεταξύ της φοροδιαφυγής και της επιχειρηματικής δράσης εντός των νόμιμων πλαισίων.

Την ίδια ώρα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την επιχείρηση «εξωστρέφειας» με αποδέκτες μεγάλους ευρωπαίους παίχτες. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το ραντεβού του, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire. Έναν ισχυρό παράγοντα της ευρωζώνης, ο οποίος θεωρείται ως ένας εκ των βασικών υποψηφίων για να διαδεχθεί τον Jeroen Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup. 

Οι δύο άντρες σε πολύ καλό κλίμα συζήτησαν για τους τελευταίους δέκα μήνες του ελληνικού προγράμματος , με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δε θα πρέπει να πάνε χαμένες, αναπτύσσοντάς του παράλληλα το «γαλάζιο» πρόγραμμα με άξονες την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Le Maire δεν ζήτησε σε καμία φάση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη να μην επιδιώκει προσφυγή στις κάλπες «χάριν» σταθερότητας της χώρας, όπως είχε πει δημόσια ο Jeroen Dijsselbloem, στοιχείο που δείχνει ότι οι συγκεκριμένες απόψεις του Ολλανδού αξιωματούχου δε βρίσκουν απήχηση εντός της ΕΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί η Ελλάδα να είναι παρούσα στην ευρύτερη συζήτηση που θα κάνει η Ευρώπη για το μέλλον της, το προσεχές διάστημα και σε καμία περίπτωση δε θέλει η Ελλάδα να έχει ρόλο κομπάρσου στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν.