Π. Σκουρλέτης: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής

Π. Σκουρλέτης: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφ. «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» εκτιμά ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών να έχει αντανάκλαση στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, καθώς, όπως είπε «επιδρά σίγουρα στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη διότι αγγίζει και αναδεικνύει βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές και αντιλήψεις». 

Ως προς την Συμφωνία, αυτή καθεαυτή, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πιστώνεται την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος με όρους εθνικού συμφέροντος και πατριωτικής ευθύνης», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται με συνέπεια τη συγκεκριμένη θέση (σ.σ το περιεχόμενο της Συμφωνίας) από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90».

Επέκρινε τη ΝΔ για το ότι «έχει επιλέξει να πολιτεύεται διχαστικά με συνθήματα και ανιστόρητες αναφορές», για την αποφυγή οποιασδήποτε νηφάλιας συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης την άρνηση του κ. Μητσοτάκη στην «πρόσκληση-πρόκληση» του πρωθυπουργού να συζητήσουν «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Είπε ακόμα ότι η ΝΔ «επιλέγει να απευθύνεται σε παρωχημένα εθνολαϊκιστικά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινωνίας, στο θυμικό κάποιων άλλων, καλλιεργώντας τη μισαλλοδοξία χωρίς να θέλει να κάνει μια υπεύθυνη συζήτηση». 

«Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης.  Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και προσθέτει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας. 

Είπε ότι όσο υπάρχουν δυνάμεις, «όπως συνειδητά επιλέγει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ» να ανοίγουν δρόμο με την πολιτική τους και να υιοθετούν τη ρητορική της Ακροδεξιάς, αυτή «θα νομιμοποιείται πολιτικά και θα ενισχύεται». 

Σημείωσε ότι η τεχνητή ένταση και ο αποπροσανατολισμός δεν βοηθούν ούτε πολιτικά, ούτε εκλογικά και υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης είναι το προγραμματικό», ενώ εκτίμησε ότι το κλίμα αλλάζει και θα αλλάζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ «όσο απομακρυνόμαστε από τα Μνημόνια και υιοθετούνται μέτρα που ανοίγουν έναν άλλο δρόμο για τη χώρα και το λαό». 

Είπε ότι κανένας δεν έχει υποστηρίξει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα, αλλά για τη δημιουργία ενός πόλου «αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων που αντικειμενικά θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», πόλος ο οποίος «θα αναμετρηθεί προγραμματικά με τον συντηρητικό πόλο στην επόμενη φάση». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμαχίας με πρόσωπα που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «η πολιτική παρουσία του Γ. Παπανδρέου δεν προσδιορίζεται μονοσήμαντα από τη θέση του για τη Συμφωνία, αλλά και από τις μεγάλες ευθύνες του για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο για τις οποίες δεν έχει μιλήσει ακόμα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει οργανωμένα και με ανοιχτή ειλικρινή διάθεση». 

Ως προς το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα από την Κεντροαριστερά όπως οι κκ. Δανέλης, Θεοχαρόπουλος και άλλοι, είπε πως η πολιτική δεν είναι μια σχέση πολιτικής αντιπαροχής. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα Μνημόνια και η έξοδος από αυτά, η καταλυτική επίδραση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η κατάρρευση του παλαιού δικομματισμού «δημιουργούν όρους πραγματικών πολιτικών ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμών», με τη διαπίστωση αυτή του κ. Σκουρλέτη να ισχύει και για το ενδεχόμενο συμμετοχής στα ψηφοδέλτια στελεχών που στηρίζουν την κυβέρνηση και προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. 

Αναφερόμενος στο σημερινό ΠΑΣΟΚ «της πολιτικής των "ίσων αποστάσεων" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» είπε δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμμαχία, ενώ «ένας διάλογος θα μπορούσε να ανοίξει αν (το ΠΑΣΟΚ) απαγκιστρωνόταν από τον νεοφιλελευθερισμό». 

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ορθώς», προσθέτοντας ότι «όσο ο κ. Καμμένος αυξάνει την επιθετικότητά του είναι σαν να αρνείται την δική του επιλογή για συμμετοχή στην κυβέρνηση το 2015 και ακυρώνει ότι καταφέραμε μαζί σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα». «Εκείνο που μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η μεγάλη άνεση με την οποία συνομιλεί με την Ακροδεξιά. Είναι κάτι που ξεπερνά και τους ΑΝΕΛ, όπως εμείς τους γνωρίσαμε» καταλήγει στη συνέντευξή του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.