Π. Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε έναν «βούρκο»
Eurokinissi/Κώστας Τζούμας
Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

Π. Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε έναν «βούρκο»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε έναν «βούρκο». 

«Θέλουμε να μιλήσουμε συνολικά για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά αναγκαζόμαστε, παράλληλα, να απαντάμε στο "αν ο γάιδαρος πετάει". Νομίζω ότι πληρώσαμε αρκετά τη λογική του "η κυβέρνηση δίνει 5, εγώ θα δώσω 15" ενώ ξέρω ότι δεν μπορώ να τα δώσω. Όταν, όμως, μια αντιπολίτευση που είτε τάζει περισσότερα από αυτά τα οποία εσύ δίνεις ενώ όταν ήταν κυβέρνηση έκανε τα αντίθετα είτε σε κατηγορεί για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, μετατρέποντας μέχρι και την πολιτική σκηνή σε δικαστική αρένα, δεν μπορείς να μένεις με σταυρωμένα τα χέρια», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι ανταλαμβάνεται «πλήρως προσωπικά -και πρώτος το αντιλαμβάνεται αυτό ο πρωθυπουργός - ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Δεν μπορούμε, όμως, να κλείνουμε τα αυτιά μας και να μην απαντάμε. Αλλά προσπαθούμε, τουλάχιστον, όταν βάζουμε εμείς την ατζέντα, όταν συζητάμε με τους πολίτες, να λέμε μόνο τι έχουμε κάνει, τι άλλο πρέπει να κάνουμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε καλύτερα», προσθέτει.

Ερωτηθείς γιατί αναφέρεται σε «δικαστική αρένα», ο κ. Μαρινάκης απαντά: «Ως δικηγόρος, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα που συμβαίνει. Δηλαδή, από τότε που έχω πάρει μια μικρή απόσταση από τις δικαστικές αίθουσες και είμαι σε αναστολή λόγω της ιδιότητάς μου, νιώθω ότι έχω συμμετάσχει σε περισσότερα δικαστήρια από ποτέ. Δεν είναι δυνατόν ένα τηλεοπτικό παράθυρο να γίνεται δικαστήριο. Να είναι σαν να καταθέτει μάρτυρας, στη συνέχεια να βγάζει απόφαση ο Α ή ο Β πολιτικός αρχηγός ή ο συμμετέχων στο πάνελ.

Να προδικάζουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να θεωρούμε ότι ο τάδε είναι ένοχος. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το μονοπάτι, στο οποίο έχουμε μπει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε ένα οποιοδήποτε έγκλημα, που μπορεί να γίνεται την Τρίτη και την Τετάρτη να έχουν βγει ήδη καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτό πρέπει να το περιορίσουμε. Δεν θα πω να το σταματήσουμε, γιατί ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει. Αλλά δεν οδηγεί πουθενά όλη αυτή η κατάσταση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος διδάξας» και συμπληρώνει: «Είχε τη δυνατότητα να καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και δεν το έκανε. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εξίσωσε τις παραγραφές ενός υπουργού με τον οποιοδήποτε πολίτη.

Και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τον πόνο ανθρώπων, οι οποίοι έχουν χάσει τους δικούς τους, που είναι ό,τι πιο οδυνηρό μπορεί να συμβεί σε κάποιον, να περιφέρεται στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ζητώντας να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο ίδιος όταν είχε τη δυνατότητα δεν το έκανε.

Ή εκδηλώνει την ευαισθησία του στις γυναικοκτονίες και όταν ήταν κυβέρνηση την ποινή για την ανθρωποκτονία, που ήταν μόνο ισόβια, την έκανε ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, μπορούσε ένας δολοφόνος και γυναικοκτόνος να "φάει" 10 ή 12 χρόνια και να είναι σε 5 χρόνια έξω.

Αυτό πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Και ναι, δυστυχώς, σ' αυτό το παιχνίδι έχουν συμμετάσχει και άλλα κόμματα. Είναι ένα πράγμα η πολιτική, ένα πράγμα η εκτελεστική εξουσία, ένα άλλο πράγμα η δικαστική εξουσία. Πρέπει να αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα».

Για τη δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως «επιτελικό παρακράτος», ο κ. Μαρινάκης τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο την τελευταία περίοδο με τον νέο αρχηγό του, αφού μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε έναν "βούρκο". Κατά καιρούς έχουμε ακούσει να γίνεται κατάχρηση πολύ αρνητικών εννοιών όπως είναι η "χούντα", το "καθεστώς" ή το "παρακράτος".

Αυτές είναι βαριές εκφράσεις. Μιλάμε για μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Σας διαβεβαιώνω, έχοντας και ένα μέρος αυτής της ευθύνης νομοθετικά για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, η επίσημη Έκθεση για το Κράτος Δικαίου και η πολύ σκληρή, αλλά δίκαιη κριτής γι' αυτό, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, πιστοποιεί σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα. Και να σας πω και κάτι; Επειδή με "προκαλείτε".

Η κυρία Κεχαγιά είναι εκπρόσωπος του κόμματος, που όταν κυβέρνησε κατέληξε να έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη. Και υπουργός Δικαιοσύνης του δικού της κόμματος μίλησε για παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαξίμου. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, σε επίπεδο "παρακράτους", όπως το λέει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη, αν ψάχνουν να βρουν "παρακράτος". Ας κάνουν την αυτοκριτική τους και ας περάσουν κάποια στιγμή στην κανονική πολιτική αντιπαράθεση».

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, επισημαίνει: «Γενικά, είμαι θετικός στο να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Αν και θεωρώ ότι το νέο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μπορεί ένας άνθρωπος 60 και 70 ετών να είναι πολύ πιο νέος σε ιδέες, σε σκέψη και αντιλήψεις. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε ούτε να υπερτιμούμε κανέναν πριν τον δούμε στην πράξη.

Μέχρι στιγμής, βλέπω μόνο lifestyle, μια διαχείριση των social media και έναν τοξικό λόγο, ο οποίος έχει εξελιχθεί με ραγδαίο ρυθμό σε τέτοιο σημείο που η τοξική αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Οι προτάσεις του, πάντως, κινούνται μεταξύ της λογικής "λεφτόδεντρων" και του "χαρίζω χρέη και οικόπεδα".

Θέλει να έχουν όλοι περισσότερα λεφτά, να υπάρχουν λιγότεροι φόροι, τη στιγμή που όταν κυβέρνησε το κόμμα του έκανε τα εντελώς αντίθετα. Και προφανώς κάθε του συνέντευξη στοιχίζει 20 δισ. για τα μέτρα που εξαγγέλλει. Περιμένουμε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει, κάτι ουσιαστικό που να μπορεί να τροφοδοτήσει γνήσια πολιτική αντιπαράθεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά και στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας αποτελεί παρελθόν για την πολιτική: «Το αν αποτελεί παρελθόν ή όχι ένας πολιτικός, το αποφασίζουν οι πολίτες. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Το θέμα είναι να αφήσουμε ένα αποτύπωμα θετικό.

Πάγια άποψή μου είναι ότι όταν φτάνεις στο υπέρτατο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας και στη συνέχεια οι πολίτες αποφασίζουν να μην είσαι πλέον πρωθυπουργός αυτής, δίνεις άμεσα τη σκυτάλη σε κάποιον άλλο στο κόμμα σου. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Κρίθηκε εκ νέου ως αρχηγός της αντιπολίτευσης πολύ πιο αυστηρά από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, Δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει, όπως θέλει, εκτίθεται, αξιολογείται και οι πολίτες αποφασίζουν».