Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν αφήνει πλέον καμία σκιά. Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι να βγουν όλα στο φως, αλλά –μέσω της σκανδαλολογίας- να διατηρήσει την εξουσία. Οι παραδοχές που κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιες που ουσιαστικά αναιρούν την πρότασή τους. Μιλούν για παραγραφή, εξηγούν τις αιτίες της παραγραφής και ουσιαστικά επιστρέφουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Αφενός επειδή γνωρίζουν ότι η δικογραφία είναι έωλη, και αφετέρου διότι σε περίπτωση που η Βουλή εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την άλλη, πάντως, πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει το ζήτημα όσο το δυνατόν περισσότερο στην επικαιρότητα.
Γι αυτό, κιόλας, προετοιμάζεται διήμερη συζήτηση στη Βουλή, εφόσον ζητήσουν τον λόγο οι κατηγορούμενοι. Ειδάλλως η διαδικασία θα αρχίσει και θα τελειώσει την Τετάρτη. Μόνο και μόνο οι δέκα κάλπες που θα στηθούν εκείνη την ημέρα αρκούν για να χτίσουν μια επικοινωνιακή λαίλαπα, με στόχο την εκλογική μάχη.
Για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα στην τελική εισήγηση αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης της τασσόμενης κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ. 3) αποσβεστικής προθεσμίας.
Λίγο αργότερα προσθέτουν: «Για τις αναφερόμενες στη δικογραφία συγκεκριμένες πράξεις θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Βουλή η συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά το άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, ώστε να διαπιστωθεί αν οι πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών. Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ' άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η περίπτωση Κουρουμπλή
Από την πρόταση ξεχωρίζει η αναφορά στον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου κανείς θα πρέπει να μαντέψει καθώς αναγράφεται ως ο «πρώην υπουργός Υγείας Κ.Π.»! Ξεπερνώντας τον συγκεκριμένο… σκόπελο, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι επιχειρούν να τον βγάλουν λάδι. Ειδικότερα, αναφέρουν για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους με τους θεσμούς. Και «ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».