«Όπως προχώρησα με τη ΔΕΗ έτσι θα προχωρήσω με τα απορρίμματα»

«Όπως προχώρησα με τη ΔΕΗ έτσι θα προχωρήσω με τα απορρίμματα»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, επισήμανε την πρόθεσή του να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως συνέβη και με την ΔΕΗ, ενώ έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως επί τηνς διακυβέρνησής του η Ελλάδα ήταν ουραγός στην ανακύκλωση με ποσοστό κάτω του 20%.

Πιο αναλυτικά, ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην εοπί της διακυβερνησης Τσίπρα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν στην ταφή του 80% των απορριμμάτων της, ενώ το ποσοστό της ανακύκλωσης βρισκόταν κάτω από το 20%, καθιστώντας την χώρα ουραγό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

 

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, και οι τοπικές κοινωνίες, και η Αυτοδιοίκηση, ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό και ότι όλοι αυτοί οι δογματισμοί και οι προκαταλήψεις βλάπτουν τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τη χώρα, το μέλλον μας».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τις ενέργειες του υπουργείου για τη ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως «όπως προχώρησα με τη ΔΕΗ, έτσι θα προχωρήσω και με τη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Από τον χαρακτήρα μου δεν μπορώ να κάθομαι ήσυχος και θα προχωρήσω μπροστά, όπως προχώρησα και με τη ΔΕΗ. Μου καταλογίζετε ό,τι μου καταλογίζετε για τη ΔΕΗ, αλλά προχώρησα πάντως στην εφαρμογή μιας πολιτικής. Το ίδιο θα προχωρήσω και στα απορρίμματα», συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας και συνέχισε «το λέω και σ' εσάς, το λέω και στην Αυτοδιοίκηση, το λέω και στην κοινωνία. Και δεν έχω καμία δική μου πατέντα. Παίρνω τι γίνεται στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθώ να το εφαρμόσω και εδώ και νομίζω ότι ειδικά στο θέμα που συζητάμε της ανακύκλωσης, υπάρχουν πια στην πατρίδα μας κοινοί τόποι. Ελπίζω».

Τέλος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων έργων διερωτήθηκε αν «μπορούμε να τα κάνουμε αύριο το πρωί όλα; Δεν αλλάζει, ειδικά σ' αυτό το θέμα, η Ελλάδα. Δεν είναι θεσμικό το ζήτημα, είναι ζήτημα κατασκευής νέων μονάδων, τοποθέτησης κάδων, αλλαγής νοοτροπίας, αλλαγής μιας ολόκληρης φιλοσοφίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο το πρωί, ενώ αναφορικά με τις ήδη αποπερατωμένες δράσεις ο Κωστής Χατζηδάκης συμπλήρωσε πως έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, όπως στο Αίγιο που το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χωρίς να προκύψουν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Επιπλέον, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της Κέρκυρας. «Όχι οριστικά, αλλά αντιμετωπίστηκε με μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, πράγμα που το ήθελε και η ΔΙΑΔΥΜΑ και η σχετική μονάδα που είναι εκεί στη Δυτική Μακεδονία, η οποία έτσι θα καταστεί και περισσότερο βιώσιμη, αλλά προχωρεί και ο γενικότερος σχεδιασμός για την Κέρκυρα», ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός τέθηκαν οι βάσεις –δεν αντιμετωπίστηκε ακόμη- για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Θεσσαλονίκης με τις δύο μονάδες για τις οποίες υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός από τον φορέα και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, όπως και άλλες τέτοιες σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο ζήτημα της Αττικής που έχουμε συνεργαστεί κατ' επανάληψη με τον κ. Πατούλη για τον οποίο είναι προτεραιότητα το θέμα αυτό και ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία φυσικά και με εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα φέρει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Διότι με ευθύνες της Περιφερειάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Δούρου, η Αττική είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω των δογματισμών! Όπως και με ευθύνες τότε άλλων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα που το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει θέμα σε όλο τον κόσμο.

«Είναι προτεραιότητά μας- και στέλνουμε και ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία- ότι δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο με την ανακύκλωση, με τον καφέ κάδο για τα οργανικά, με την τιμολόγηση της ανακύκλωσης, με τα κίνητρα που πρέπει να υπάρχουν για τους πολίτες. Έχουμε μιλήσει για την εισαγωγή κάποια στιγμή μιας πράσινης κάρτας γι' αυτούς που κάνουν ανακύκλωση, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, για να έχουν κι ένα κίνητρο να το κάνουν, όταν πηγαίνουν και ψωνίζουν σε μαγαζιά, σε σούπερ μάρκετ κ.ο.κ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε και είμαι βέβαιος ότι, καθώς περνάνε οι μέρες και οι μήνες, θα έχουμε να δείχνουμε όλοι, και η κεντρική Κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, ολοένα και πιο συγκεκριμένα δείγματα γραφής», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.