Του Γιάννη Σιδέρη
Στο ίδιο έργο θεατές. Ο πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του και της ομιλίας του στη ΔΕΘ δεν αντιστάθηκε στην πεπατημένη της παλαιοκομματικής παραδοσιακής «εθιμοτυπίας»: Συναντάται με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και «φορέων», προκειμένου να μάθει τα προβλήματά τους και να του ενεχειρίσουν τις προτάσεις τους.
Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός (ο εκάστοτε πρωθυπουργός), δείχνει κατανόηση, αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων και επιφυλάσσεται να το εξετάσει με τους συνεργάτες του, προς ικανοποίησιν των εκπροσώπων.
Γνωρίζουν και οι δυο πλευρές ότι είναι μια αναποτελεσματική, τυπική τελετουργία που γίνεται για να γίνει. Οι εκπρόσωποι εκπληρούν το λόγο για τον οποίο εκλέχθηκαν, να προωθούν τα συλλογικά αιτήματα των εκλογέων τους και ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ευαίσθητος στα λαϊκά αιτήματα, διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αυτά να επιλυθούν στο μέτρο του δυνατού και στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Η παράσταση θα ξαναπαιχθεί του χρόνου.
Η στήλη δεν απομειώνει τα αιτήματα των φορέων και των παραγωγικών τάξεων, ούτε καν - επί του συγκεκριμένου - την όποια ειλικρίνεια του κάθε πρωθυπουργού. Απλώς εμπειρικά θεωρεί την όλη διαδικασία μία παράσταση που διέπεται από τα κατά συνθήκην ψεύδη τα οποία ορίζουν τις σχέσεις των επί μέρους εξουσιών – κεντρικής και τοπικών.
Η κριτική μας στοιχειοθετείται από τις εμπειρίες του παρελθόντος, όπου όλη αυτή διαδικασία είχε πάντα πενιχρά αποτελέσματα. Αν ήταν μια συνάντηση ουσίας, και όχι για το θεαθήναι, οι εκπρόσωποι των πολυποίκιλων φορέων θα συναντούνταν με τους αρμόδιους υπουργούς, στην δικαιοδοσία των οποίων υπάγονται τα αιτήματα που θέτουν. Οι υπουργοί θα επεξεργάζονταν τις προσφορότερες δυνατές λύσεις, και θα παρέδιδαν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στον - εκάστοτε - πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας μπαίνει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός σε παρόμοια τελετουργία συναντήσεων (πέρυσι πρωθυπουργός ήταν η υπηρεσιακή κα Θάνου). Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο, ο οποίος του παρουσίασε τι προτάσεις του για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. Το πόσο υλοποιήσιμες είναι υπό την παρούσα μνημονιακή κατάσταση, αλλά κυρίως από την παρούσα κυβέρνηση, γίνεται κατανοητό αρκεί να αναφερθούν τρεις εκ των εννέα:
α) Μείωση φορολογικών συντελεστών (flat rate 20% για τις επιχειρήσεις, σταδιακή μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, β) Συρρίκνωση του κράτους, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, γ) Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας συναντάται με φορείς της Θεσσαλονίκης, ήτοι το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.
Ωστόσο το καλάθι, όπως έχουμε ξαναγράψει, παραμένει άδειο. Επιτελείς του Μαξίμου, ενόψει των γλίσχρων υποσχέσεων, προτάσσουν το… «αριστερό ήθος», λέγοντας ότι αυτοί δεν τάζουν καθρεφτάκια.
Φυσικά το βαρύ πυροβολικό των επιχειρημάτων, όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και του όλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες (ου μην και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ). Δευτερευόντως ο - καθυστερημένος, και εν τη πράξει ελάχιστα αποδοτικός - αναπτυξιακός νόμος. Επίσης η καθιέρωση κάρτας ανασφαλίστου και κάρτας μετακίνησης ανέργων, αλλά δεν θα πει οτιδήποτε για την επιδείνωση της Υγείας επί των ημερών του (ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσηλωμένος στην καλή διαχείριση της φτώχειας που παράγει!). Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποσιωπώντας ότι την κατέστησε αναγκαία η ίδια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησή τους.
Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του θα βρεθεί και η – «ασαφής» ακόμη και για τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη - «δέσμευση» για την αναδιάρθρωση του χρέους. Φυσικά δεν έχει να πει τίποτα για ανάπτυξη και για παραγωγικές επενδύσεις, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον πως θα δικαιολογήσει τη μείωση του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων του Δημοσίου, τις μειούμενες επικουρικές, την συρρικνούμενη οικονομία, την ανεργία, τη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των λουκέτων. Θα αφήσει πάντως ελπίδες για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νόμο που θα αφορά στην μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα κόψει την κορδέλα σε τμήμα της οδού Κορίνθου Κιάτου, το οποίο θα δοθεί στην κυκλοφορία.
Η μετάλλαξη από τον ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου του '15 είναι εντόνως αισθητή, έτσι που η πορεία της κυβέρνησης, θα μπορούσε πλέον να έχει ως μότο: Όλο και πιο μικροπολιτικά, όλο και πιο παλαιοκομματικά…