Οι ονομαστικές ψηφοφορίες, η «αντιδημοκρατική» Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες, η «αντιδημοκρατική» Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρότι η Βουλή δεν έχει άρει τους περιορισμούς πλήρως και άρα δεν εξέλειπαν τα όσα έχει υποστηρίξει και από βήματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στην ψηφοφορία για το εργασιακό. Και ψήφισε και διατάξεις χωρίς να απέχει αυτή τη φορά όπως έχει πράξει σε ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και εξαφανίστηκε από τα έδρανα καταγγέλλοντας τη λειτουργία της Bουλής, το καθεστώς Μητσοτάκης και τα «πραξικοπήματα». Στόχος ήταν να αναδείξει τις εσωκομματικές διαφωνίες στο κυβερνών κόμμα όπου τελικά δύο βουλευτές δεν ψήφισαν όπως εξ αρχής είχαν ανακοινώσει με αποτέλεσμα τα κέρδη της Κουμουνδούρου να κινηθούν κάτω από το μηδέν.

Στην φαρμακευτική κάνναβη επιχείρησε να δικαιωθεί ακολουθώντας την ίδια τακτική. Ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και απείχε. Και στις δύο περιπτώσεις πέτυχε το αντίθετο. Κατηγορήθηκε ανοιχτά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση του με αναφορές σε αντικοινοβουλευτικές πρακτικές.

Αυτή τη φορά την ονομαστική ψηφοφορία τη ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζει το εργασιακό ως μια εμβληματική μεταρρύθμιση που σε κάθε περίπτωση όπως κάθε νόμος έχει τα θετικά και τα αρνητικά.

Και ενώ δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, απλά προσφάτως ο πρόεδρος της Βουλής αύξηση τον αριθμό των συμμετεχόντων αλλά δεν κατάργησε τελείως τα περιοριστικά μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται σε μια ονομαστική ψηφοφορία. Δεν θα μπορούσε αλλιώς. Τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους φιλεργατικά και μάλιστα περιλαμβάνουν αιτήματα ετών και της ΓΣΕΕ όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Αυτό που φυσικά καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οτιδήποτε αφορά σε αλλαγές στον τρόπο δράσης των επαγγελματιών συνδικαλιστών. Τους υπερασπίστηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς αναφορές στην ανάγκη που υπάρχει σε μια ευνομούμενη πολιτεία να μην κατεβαίνουν διακόπτες και να μην ακινητοποιούνται τα Μέσα Μεταφοράς, κινήσεις που δεν πλήττουν, πέραν ίσως κάποιων εντυπώσεων, οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά τους πολίτες σχεδόν στην πλειοψηφία τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να είναι και αποδεκτή η πρακτική να μην διώκονται συνδικαλιστές ακόμη και αν βιαιοπραγήσουν σε βάρος συναδέλφου, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να σημειωθεί στην προσπάθεια των εργατοπατέρων να αποτρέψουν την είσοδο σε χώρο εργασίας οποιουδήποτε ασκήσει το επίσης συνταγματικό δικαίωμά του στην εργασία.

Μόνο που αυτό αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην διωχθεί και όποιος προβαίνει σε σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η στήριξη στους επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι διαρκής και το εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΑΔΕΔΥ που σημειωτέον απεργεί για τις αλλαγές στον χώρο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε σημείο που παρολίγο να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Υ.Γ. Πάντως ακόμη και στην μητέρα των μαχών ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε τη ΓΣΕΕ τη συνομοσπονδία που αν μη τι άλλο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα...