Οι δύο λόγοι που «σπρώχνουν» τα σενάριο των πρόωρων εκλογών για μετά το καλοκαίρι

Οι δύο λόγοι που «σπρώχνουν» τα σενάριο των πρόωρων εκλογών για μετά το καλοκαίρι

Η κυβέρνηση δεν το επιβεβαιώνει, κάτι που προφανώς και δεν προκαλεί εντύπωση. Σε παρόμοιες περιπτώσεις άλλωστε κάθε τι το διαφορετικό θα προκαλούσε έκπληξη. Με κάθε ευκαιρία, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να διαψεύδει τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εντούτοις η εισήγηση είναι απολύτως υπαρκτή και βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Στενοί συνεργάτες του έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία με στόχο το «κάψιμο» της απλής αναλογικής. Πρόκειται για μία πολιτική επιλογή που έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και ισάριθμους που την απορρίπτουν, στο στενό κύκλο συνομιλητών του κ. Μητσοτάκη. 

Το αν τελικώς θα κάνει την «μεγάλη» κίνηση  πρωθυπουργός, αυτό δύσκολα μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει. Το βέβαιο είναι όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ολόκληρη την πορεία του έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα με μεγάλη θεσμικότητα. Άρα η συγκεκριμένη εισήγηση αρχίζει από με ένα «γκολ από τα αποδυτήρια». 

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, γνωρίζοντας ότι δε θα τις κερδίσει. Παρόλαυτα στη δεδομένη χρονική υπάρχουν δύο λόγοι που μειώνουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα να «πατήσει» το κουμπί των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. 

- Πρώτον, η αντιμετώπιση της πανδημίας. Το τρίτο κύμα  βρίσκεται προ των πυλών, οι μεταλλάξεις του ιού μας έχουν ήδη επισκεφτεί και η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού θα έχει μπει για τα καλά σε εφαρμογή στο τέλος της άνοιξης. Όλες οι δυνάμεις του κράτους είναι στη διάθεση της μάχης εναντίον της πανδημίας, οπότε όποιος εκτιμά ότι μπορούν να στηθούν κάλπες εν μέσω κορονοϊού προφανώς και κάτι δεν υπολογίζει καλά. 

- Μέχρι το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα περάσει δύσκολες στιγμές εξαιτίας της πανδημίας, καθώς ο προϋπολογισμός είναι στα όρια του. Η στήριξη των πληγέντων αποτελεί προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις  στο ταμείο του κράτους. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να πας σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς να έχει κάτι χειροπιαστό στον τομέα της οικονομικής ανάκαμψης. 

 Η αλήθεια όμως είναι ότι στις αρχές του καλοκαιριού μοιάζει να αχνοφαίνεται ένα «ξέφωτο», τουλάχιστον σε ότι αφορά στα δημόσια οικονομικά. 

Τον Ιούνιο  πιθανότατα θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, προσφέροντας ανάσα στο οικονομικό επιτελείο. Ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας νέας σελίδας για τη χώρα, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει πολλές εξελίξεις.

Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να υιοθετήσει την εισήγηση περί προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία θεωρείται λογικό να αφήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την όποια αλλαγή θα έχει καταφέρει να κάνει στην οικονομία της χώρας. Άρα δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ή στις αρχές του 2022. Τελευταίο εμπόδιο στην υλοποίηση του σεναρίου. Η «θεσμικότητα» του Κυριάκου Μητσοτάκη...