Οι αλλαγές στο «πάρα πέντε» και η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη

Οι αλλαγές στο «πάρα πέντε» και η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη

Άσκηση πολιτικής χωρίς ρίσκο δεν νοείται και αυτό η κυβέρνηση μοιάζει να το ξέρει καλά. Στα μέσα Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την ευθύνη και έθεσε τη χώρα σε καραντίνα, νωρίτερα από ότι συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μία επιλογή με υψηλό κίνδυνο παρενεργειών. Παρόλαυτα το σχέδιο προχώρησε με επιτυχία, ο κορονοϊός δεν «χτύπησε κόκκινο» και σχεδόν δύο μήνες μετά το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στο σταδιακό «ξεκλείδωμα», μία κίνηση με εξίσου έντονο το στοιχείο του ρίσκου. 

Η απόφαση λοιπόν της περιορισμένης και σταδιακής άρσης των μέτρων αποδείχθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, πιο δύσκολη από εκείνη της 11ης Μαρτίου.  

Όπως μαθαίνει το liberal.gr ο πρωθυπουργός έγραφε και έσβηνε το περιεχόμενο του τηλεοπτικού μηνύματος που έστειλε το απόγευμα της Τρίτης, μέχρι και σχεδόν την τελευταία στιγμή. Με απόλυτο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε σε καμία φάση της σχετικής προετοιμασίας να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες, κάτι που αποτέλεσε και βασικό κριτήριο κατάρτισης του χθεσινού μηνύματος. Γι' αυτό το λόγο δε θέλησε να υιοθετήσει πιο «προχωρημένες» εισηγήσεις που είχαν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο.Οι εισηγήσεις αυτές ήθελαν περισσότερες δομές ανοιχτές και μάλιστα σε πιο σύντομο χρόνο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της επιστροφής της οικονομικής ζωής στην κανονικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης δε θέλησε να μπει σε αυτή την λογική και προτίμησε να κινηθεί σε πιο «συντηρητικά» πλαίσια, σπρώχνοντας τις κυβερνητικές κινήσεις και επιλογές σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ενδεικτικό στοιχείο της ρευστότητας που κυριάρχησε μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι η πληροφορία που θέλει τον πρωθυπουργό έως το απόγευμα της Δευτέρας να ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων, λαμβάνοντας δεδομένα και αναλύσεις. 

Οι τελευταίες πινελιές λοιπόν μπήκαν στο κείμενο του μηνύματος, το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου όταν και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα λάβει υπόψιν του τις πιο «συντηρητικές» προβλέψεις και όχι όλους όσοι έβαζαν τους αριθμούς μπροστά από τους ανθρώπους. 

Το όλο πλάνο πάντως που παρέθεσε η κυβέρνηση έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν αποκλείεται να καθορίσει και τις επερχόμενες εξελίξεις. Την αιρεσιμότητα. Με άλλα λόγια όλα θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι η διασπορά του ιού θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

«Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο.  Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο.  

Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης. Αμέσως μετά άλλωστε κατά την παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υφυπουργούς έγινε κατανοητό ότι κομβική ημέρα ώστε να εισέλθει η χώρα στο επόμενο στάδιο θα είναι η 18η Μαΐου, όταν και τα δεδομένα θα αξιολογηθούν προκειμένου να εκκινήσει η τρίτη φάση του σχεδίου.