Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών απάγκιο για τον Π. Πολάκη  

Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών απάγκιο για τον Π. Πολάκη  

Πίσω από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής «κρύφτηκε» ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να μην αρθεί ασυλία του, μετά τις κατηγορίες κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και της συζύγου του Ευγενίας Μανωλίδου για «ραβασάκια» με στόχο «ρουσφετολογικές προσλήψεις».

Ειδικότερα, σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η μήνυση που είχε καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στη Βουλή μαινόμενος απειλώντας με αποκαλύψεις και φωνάζοντας: «Δεν θα κάτσω κατηγορούμενος ενώ είμαι ο κατήγορος. Θα τους χώσω μέσα. Θα καθαρίσω τη σαπίλα στην υγεία». Οι άναρθρες κραυγές του, βέβαια, ήταν εκ του ασφαλούς, καθώς ήδη γνώριζε ότι ο νόμος τον… βολεύει.

Και τούτο διότι, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να μην συζητηθεί καν η υπόθεση Πολάκη, επειδή όπως υποστήριξαν όλα τα κόμματα – με εξαίρεση τη ΝΔ -  η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ορίζει ότι η ιδιότητα του υπουργού υπερισχύει αυτής του βουλευτή. Με άλλα λόγια, τέθηκε ουσιαστικά στο αρχείο, καθώς μόνο οι υποθέσεις που αφορούν βουλευτές οδηγούνται στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει για την άρση ή μη της ασυλίας τους.

Σε ότι αφορά τους Υπουργούς, η μόνη περίπτωση να οδηγηθούν σε δικαστική αίθουσα (για  υποθέσεις που έλαβαν χώρα όταν είχαν την υπουργική ιδιότητα) είναι να συσταθεί προανακριτική Επιτροπή, δηλαδή να συνυπογράψουν το αίτημα 30 βουλευτές, το οποίο θα καταθέσουν στην Ολομέλεια, η οποία και πάλι θα λάβει την τελική απόφαση με πλειοψηφία. Δώρων- άδωρον, δηλαδή, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή διαθέτουν 153 βουλευτές!  

Σε κάθε περίπτωση, ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως από την πλευρά του υποστηρίζει ότι την επίμαχη ημέρα της οξύτατης αντιπαράθεσής τους ο Παύλος Πολάκης δεν ασκούσε τα υπουργικά του καθήκοντα, συνεπώς κατά τον ίδιο είναι άτοπο να κάνει χρήση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και έπρεπε να συζητηθεί η άρση ασυλίας του ή μη. «Ο κ. Πολάκης ήρθε στην Επιτροπή λέγοντας να αρθεί η ασυλία του αλλά αφού καταδικαστεί ο Γεωργιάδης. Δηλαδή, ουσιαστικά ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του. Είναι δειλός και κρύβεται πίσω από το άρθρο 86», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν μόνο ο κ. Πολάκης που… σώθηκε αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε σήμερα με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην αρθεί τελικά η βουλευτική της ασυλία, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.  

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Sooc