O Κασσελάκης ελπίζει στο τέλος της εσωστρέφειας - Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ζυμώσεις για νέα Κ.Ο. από Αχτσιόγλου

O Κασσελάκης ελπίζει στο τέλος της εσωστρέφειας - Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι χαρούμενη μέρα, αλλά κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Στ. Κασσελάκης την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μαζική αποχώρηση στελεχών. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεργασίες για νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους εννέα βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, συν τον Ε. Τσακαλώτο και την Π. Πέρκα. Τι ειπώθηκε στην Πολιτική Γραμματεία. 

Ειδικότερα στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής:

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου», πρόσθεσε.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου.

Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς»

«Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας», είπε ο κ.Κασσελάκης και κατέληξε λέγοντας ότι «Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Φάμελλος: Κακή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσεις

Ως μια «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και για τα «συμφέροντα της κοινωνίας» χαρακτήρισε τις σημερινές αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής».

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, η αποχώρηση «αδυνατίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αδυνατίζει την Αριστερά απέναντι σε μία κυβέρνηση οδοστρωτήρα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ενώ ο κ. Μητσοτάκης συντρίβει τις προοπτικές και τις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα», επισημαίνοντας πως «επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη».

«Το ίδιο είχα πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα», σχολίασε.

Εξήγησε ότι η διαφωνία του έγκειται στο ότι οι αποχωρήσεις αυτές προοικονομούν και υποθέτουν πολιτικές επιλογές και δεν περιμένουν να γίνει το Συνέδριο ώστε να τοποθετηθούν όλες και όλοι πολιτικά:

«Η διαφωνία εκ μέρους των αποχωρούντων αυτή τη στιγμή εστιάζεται εκ των πραγμάτων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του. Δεν δίνουν όμως, με την αποχώρησή τους, το δικαίωμα σε όλους μας να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν να καταθέσουν και οι ίδιοι στο Συνέδριο και να ψηφίσουμε για πολιτικές θέσεις.

Εδώ και μήνες τονίζω ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν μόνο θέμα ηγεσίας. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα αλλά τα χαρακτηριστικά του κόμματος, το έλλειμμα αξιοπιστίας και η απομάκρυνσή του από την κοινωνία».

Σε ερώτημα για την πιθανότητα νέων αποχωρήσεων, απάντησε: «Θέλω να μην υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις, όπως δεν ήθελα να πραγματοποιηθούν και αυτές. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και για αυτό είμαι αριστερός».

Υπογράμμισε ότι με την αποχώρηση των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε περιθώριο στη λειτουργία των οργάνων και στο διάλογο που η Αριστερά έχει πάνω από όλα ως ταυτοτικό στοιχείο και σχολίασε και την «πρόβλεψη» δημοσκοπικής πτώσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προκαταβάλλει το κείμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, των λεγόμενων 6+6:

«Πώς θα ήταν δυνατόν να πηγαίνει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσκοπικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από εσωκομματικά προβλήματα και ένταση. Είναι προφανές ότι αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σίγουρα με ευθύνη των αποχωρούντων, και με ευθύνη όλων θα πω, δεν βοηθάει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η αποχώρηση των 9 βουλευτών και η νέα Κ.Ο.

Δύο πρόσωπα, που αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο και την επόμενη ημέρα, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσαν λίγο μετά τις 10 το πρωί τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για την απόφαση 9 βουλευτών να ανεξαρτητοποιηθούν. Επρόκειτο για τους: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον με Κοινοβουλευτική Ομάδα 36 βουλευτών, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ αριθμητικά με μόλις κατά τέσσερις βουλευτές.  Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη, ενώ από την Πολιτική Γραμματεία 18 από τα 42 μέλη.

Η ομαδική αποχώρηση των 9 βουλευτών έρχεται να προστεθεί στις ανεξαρτητοποιήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ σε 11. Αριθμός ικανός για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναμένεται να είναι και το επόμενο βήμα.

Οι διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου κόμματος είναι πυρετώδεις. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επικεφαλής θα τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης, που αυτή την ώρα θεωρείται το πιο κατάλληλο πρόσωπο, καθώς δεν συγκαταλέγεται στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει πλέον με 36 βουλευτές, μόλις 4 επιπλέον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έχει 32 έδρες. 

Οι απώλειες, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την έξοδό του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αφήνοντας με μόλις 2 ευρωβουλευτές το κόμμα – τον Κώστα Αρβανίτη και την Έλενα Κουντουρά - καθώς είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Πέτρου Κόκκαλη και Στέλιου Κούλογλου.

Την αποχώρηση των 9 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου ακολούθησε και η αποχώρηση δεκάδων στελεχών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η αποχώρηση του τομέα Δικαιωμάτων. 

Τα τελευταία 24ωρα εξελίχθηκε ένα πυρετώδες παρασκήνιο, με τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου να συνεδριάζουν επί ώρες, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Επίσης, νέες αποχωρήσεις προοιωνίζονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ ανάμεσα στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία, όπως φάνηκε και στις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι χωρίς να τον συνοδεύει ο επικεφαλής της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και κατέθεσε το δικό του σε διαφορετικό μνημείο.

Διαβάστε Περισσότερα