NYT: Η «χτυπημένη» πριν μια δεκαετία Ελλάδα, τώρα ανθίζει
Shutterstock
Shutterstock

NYT: Η «χτυπημένη» πριν μια δεκαετία Ελλάδα, τώρα ανθίζει

Οι New York Times σε άρθρο τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως η χώρα μας είναι «μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης» και αναφέρεται στους οίκους αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.

«Φορτωμένη με χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να διαλύσει την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.

Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, τροφοδοτώντας μια κατασκευαστική φρενίτιδα και νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν. Και οι τράπεζες που παραλίγο να καταρρεύσουν έχουν εξυγιανθεί και δανείζουν ξανά, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία.», γράφει η ρεπόρτερ Λιζ Άλντερμαν.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλικός προς τις επιχειρήσεις συντηρητικός πολιτικός, επανεξελέγη με σαρωτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης με τη μείωση των φόρων και του χρέους. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Η χώρα αποπληρώνει ακόμη και τα διεθνή χρήματα διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις χάρες των επενδυτών. "Δεν θα μας επιτρέψω ποτέ να ξαναζήσουμε το τραύμα μιας εθνικής χρεοκοπίας", δήλωσε μία ημέρα μετά την τελευταία αναβάθμιση".

«Αυτόν τον μήνα, η DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody's, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος "βαθιά διαρθρωτική αλλαγή" στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας», αναφέρει επίσης το άρθρο.