Νομοσχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια

Νομοσχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια

Την κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει ελκυστικά κίνητρα για όσους δηλώσουν αδήλωτα κεφάλαια που έχουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου - σχετικώς με την εθελοντική «αποκάλυψη» εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών των καταθέσεών τους - ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί εντός δύο μηνών νομοσχέδιο που θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες και φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου. «Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του Περιουσιολογίου, στο οποίο πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να τα δηλώσουν πριν», εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Ελκυστικά τα κίνητρα, αλλά όχι «χαριστικά»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.

Ακόμη πάντως - όπως ενημέρωσε ο αν. υπουργός - δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν τόσο χρήματα που έχουν εξαχθεί όσο και εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό (εκτός τραπεζών). Επιπλέον κίνητρα εξετάζεται να δοθούν για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο (στην Λίστα Λάγκαρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.α.)

 Προτεραιότητα σε υποθέσεις για πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ

 Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή, για το πώς προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση για τις υποθέσεις που έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και τα «θαλασσοδάνεια», ο κ. Αλεξιάδης είπε πως θα προταχθούν οι υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου στο παρελθόν και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ και άλλες κατηγορίες. «Θέλουμε αυτές οι υποθέσεις να τελειώσουν κατά προτεραιότητα, με δεδομένο πάντα το τεκμήριο αθωότητας» τόνισε αιτιολογώντας «διότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που, ενώ υπάρχουν εντολές ελέγχου, είτε οι έλεγχοι δεν ξεκίνησαν, είτε καρκινοβατούν.

 Προχωρούν οι έλεγχοι στις «λίστες»

 Σε ότι αφορά τις «λίστες», που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι υπάρχει ελεγκτικό πρόβλημα όμως - όπως σημείωσε ο υπουργός - με την παράταση του χρόνου διερεύνησης, που δόθηκε κατά ένα έτος, «γλυτώσαμε την παραγραφή σε χιλιάδες υποθέσεις». «Έτσι, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων το επόμενο διάστημα, ενώ προχωρούν οι έλεγχοι και στις υποθέσεις των εμβασμάτων εξωτερικού και θα επιταχυνθούν και στις άλλες λίστες» είπε ο αν. υπουργός, προαναγγέλλοντας «πολύ άμεσα αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ