Νέος γύρος εσωκομματικών συγκρούσεων στη Ν.Δ.

Νέος γύρος εσωκομματικών συγκρούσεων στη Ν.Δ.

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κατέληξε και επίσημα στην Vodafone για τη διενέργεια των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, χωρίς πάντως να έχει υπογραφεί ακόμα και η σύμβαση, το κλίμα όμως στο εσωτερικό της ουδόλως διαφοροποιείται προς το καλύτερο λόγω επιλογής καινούργιας εταιρείας.

Τουναντίον παραμένει τεταμένο, καθώς ένας νέος γύρος συγκρούσεων εκτυλίσσεται από την Παρασκευή το μεσημέρι με επίκεντρο το θέμα της μήνυσης σε βάρος της προηγούμενης εταιρείας και με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος του κόμματος έστρεψε τα βέλη του για το ζήτημα αυτό κατά των Απόστολου Τζιτζικώστα και Ανδρέα Παπαμιμίκου, οι οποίοι διαψεύδουν πάντως τον ισχυρισμό του ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να υποβληθεί μήνυση κατά της εταιρείας που απέτυχε να διενεργήσει τις εκλογές της 22ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας στον ρ/σ Real ο κ. Μεϊμαράκης αφού τόνισε πως «εάν όλοι αποδεχθούν πράγματι ότι δεν έχω ευθύνη, να μην γίνει μήνυση», διευκρίνισε ότι πρέπει «να το αποδεχθεί και ο κ. Τζιτζικώστας που ζήτησε με στόμφο την παραίτησή μου». Υποστήριξε μάλιστα ότι ο συνυποψήφιός του δεν θέλει να κατατεθεί μήνυση και διερωτήθηκε «τι πάνε να συγκαλύψουν όποιος δεν το θέλει; Να έρθει ο ανακριτής, να έρθει ο εισαγγελέας να τα ψάξει όλα».

Ερωτηθείς διευκρινιστικά εάν ο κ. Τζιτζικώστας «λέει όχι στην μήνυση», ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Βεβαίως λέει όχι. Όπως λέει και ο κ. Παπαμιμίκος όχι. Έκανα νέο γράμμα χθες προς τον Πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που παραμένει ο κ. Παπαμιμίκος, γιατί μπορεί να έχει το κώλυμα αλλά προεδρεύει και ζήτησα να γίνει η μήνυση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι. Ο κ. Παπαμιμίκος λέει όχι, η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ερωτώ: θα συγκαλύψουν κάτι; Φοβούνται να μπει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα; Και αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη τότε γιατί το φοβούνται; Εγώ λοιπόν το ζητώ. Και ζητώ το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση. Άλλο τα ασφαλιστικά μέτρα, μην τα μπερδεύουμε.»

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θ. Αμπατζόγλου δεν συμμετέχει εδώ και τρεις ημέρες στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θεωρώντας μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έχει λάβει στα δύο ζητήματα που έθεσε στην επιστολή του προς τον Ανδρέα Παπαμιμίκο σχετικά με την καθυστέρηση στην υποβολή μήνυσης, αλλά και το περιεχόμενο του κωλύματος που έχει δηλώσει ο γραμματέας της ΠΕ και δεν προεδρεύει στην ΚΕΦΕ.

Απάντηση Απ. Τζιτζικώστα

Απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διέψευσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να κατατεθεί μήνυση και άφησε αιχμές κατά του συνυποψήφιου του, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή που έχει πληγωθεί πάρα πολύ η παράταξη και η πληγή παραμένει ανοιχτή, όποιος ξύνει αυτή την πληγή δεν βοηθάει ούτε στην ενότητα». Σε ότι αφορά στο επίμαχο ζήτημα τόνισε στον Alpha ότι «υπεύθυνος να υπογράψει την οποιαδήποτε μήνυση, είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του κόμματος και μόνο» και συμπλήρωσε: «Ήμουν ο πρώτος που ζήτησα να κινηθεί νομικά η ΝΔ. Μίλησα μάλιστα και με τον κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος προχώρησε και σήμερα δικάστηκε η ευτυχώς προσωρινή εντολή. Σε κάθε όμως περίπτωση, είπα από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να γίνει μήνυση στην εταιρεία, γιατί έπαιξε με τους νεοδημοκράτες, με τους φίλους αυτής της παράταξης, με όλους μας, και μάλιστα ταλαιπώρησε τόσο πολύ το εκλογικό σώμα, που αυτό δε θα περάσει έτσι».

Απάντηση Ανδρ. Παπαμιμίκου

Αιχμηρή απάντηση στον πρώην μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ έδωσε και ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «εμμονή του κ. Μεϊμαράκη απέναντί του». Στη δήλωσή του επισημαίνει:

« 1) Κατανοώ την εμμονή πλέον του κ. Μεϊμαράκη απέναντι μου, ειλικρινά όμως δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω γιατί έχω μάθει να σέβομαι και να τιμώ ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην Παράταξη.

2) Είναι ψέμα πως εγώ αρνήθηκα την υποβολή μήνυσης και αν ισχύει το αντίθετο, ας βγει να το αποδείξει. Διαφορετικά τον καλώ να ανακαλέσει. Ας μην ξεχνά, ότι εγώ ήμουν ο πρώτος που ζήτησα να ασκηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον της εταιρίας, τη στιγμή μάλιστα που ήδη σήμερα εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής.

3) Εκπλήσσομαι που ως πρώην Πρόεδρος αλλά και Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, αγνοεί ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 παρ. 2 υποπαρ.13 του Καταστατικού, το κόμμα εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα μόνο από τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί να υποβάλει σχετική μήνυση ή να δώσει τη σχετική εξουσιοδότηση.

4) Και εν τέλει αναρωτιέμαι γιατί μέχρι να παραιτηθεί από Πρόεδρος δεν υπέβαλλε μήνυση εναντίον της εταιρίας ως είχε κάθε δικαίωμα.
Επιτέλους ας πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία και ας πορευθούμε με ενότητα και ομοψυχία για το καλό της Παράταξης».

Ο κ. Μεϊμαράκης γνωστοποίησε πάντως ότι ο Γραμματέας του κόμματος θα είναι ο πρώτος που θα αλλάξει σε περίπτωση δικής του επικράτησης. Αλλαγή γραμματέα ωστόσο μπορεί να γίνει μόνο στο Συνέδριο του κόμματος, που έχει προσδιοριστεί για την άνοιξη του 2016, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό της ΝΔ για διαδικασία αμφισβήτησης του Γραμματέα, ο οποίος μπορεί να αποχωρήσει πριν εκπνεύσει η θητεία του μόνο εάν ο ίδιος αποφασίσει να παραιτηθεί.

Στη Vodafone οι εκλογές

Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή η επιλογή της Vodafone για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα αναλάβει, για λόγους περιορισμού του κόστους, να διαθέσει εκείνη τους περίπου 1200 χειριστές των tablets που απαιτούνται για τη διαδικασία και αυτό έχει ζητηθεί να γίνει μέχρι την προσεχή Δευτέρα ώστε να εκπαιδευθούν από την εταιρεία. Αρμόδιοι παράγοντες της ΝΔ διαβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί θα δοθούν στην εταιρεία πριν από την Δευτέρα
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, η Επιτροπή «ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες του Κόμματος πως μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες στις οποίες προέβησαν, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε για συνεργασία στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, την εταιρεία Vodafone.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τις αντίστοιχες της Vodafone, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβασιοποίησης».