Νέος φράχτης και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε 8 μήνες
Μ. Χρυσοχοΐδης για Έβρο

Νέος φράχτης και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε 8 μήνες

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο , στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο, η κατασκευή αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων και η πληρέστερη ηλεκτρονική επιτήρηση, παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το οχυρωματικό έργο στον Έβρο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος, σημειώνοντας μάλιστα ότι: «Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου».

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τόνισε ότι η κατασκευή του νέου φράχτη, είναι ένα έργο διαφορετικό από το προηγούμενο του 2012 έχει πολλαπλό χαρακτήρα, θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα) . Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται  σε βάθος 6 μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός 8 μηνών ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.», πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι η χώρα μας επεκτείνει το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.  «Από παρατηρήσεις που γίνονται από ΕΛΑΣ και Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο, για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί και ο αριθμός των στελεχών της Frontex στην περιοχή του Έβρου.

Όλ. Γεροβασίλη: «Ελεγχόμενη κρίση αυτό που έγινε το Μάρτιο στον Έβρο»

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, διαφώνησε σχετικά με το χαρακτηρισμό των γεγονότων που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενη κρίση».

«Αυτό που έγινε το Μάρτιο στον Έβρο, ήταν μια ελεγχόμενη κρίση την οποία προκάλεσε ο Ερντογάν. Θα διαφωνήσω μαζί, σας κύριε Υπουργέ, στη λέξη εισβολή. Εισβολή αμάχων, εισβολή αδύναμων, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως εισβολή. Είναι όμως, μια εργαλειοποίηση από την πλευρά του Ερντογάν, από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να εκβιάσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη, βεβαίως, με το μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, προχωρώντας περαιτέρω, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «αν ήθελε πραγματικά η Τουρκία να απελευθερώσει προς τη χώρα μας, να σπρώξει στη χώρα μας μετανάστες και πρόσφυγες, προφανώς δεν θα διάλεγε το σημείο όπου υπάρχει ο φράχτης, αλλά θα πήγαινε από άλλα σημεία», κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πλήγμα προς την Ελλάδα».

«Ήξερε και η Τουρκία από την πλευρά της, ότι από την πλευρά της Ελλάδας θα υπάρχει αντίσταση απέναντι σε αυτό.. Ενδεχομένως να ήθελε και να γκρεμίσει τον φράχτη, βεβαίως, έτσι ώστε να καταφέρει και ένα – ας το πούμε - ψυχολογικό πλήγμα προς την Ελλάδα», είπε. 

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μετά από πολλές παλινωδίες στην τακτική της, στην πολιτική της απέναντι στο προσφυγικό, που ξεκίνησε με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,  την ολοκλήρωσε με το να επιτρέψει το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά κόμμα στον Έβρο, τότε που έγινε αυτή η επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας, η εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό για πίεση, η αποφασιστικότητα, προφανώς, που έδειξαν και η ελληνική αστυνομία και ο ελληνικός στρατός, αλλά και το λιμενικό και η πυροσβεστική και η Frontex, προφανώς και απέτρεψαν την Τουρκία στο σχέδιο της το συγκεκριμένο». 

Σύμφωνα με την ίδια, τέλος, «η κυβέρνηση δεν ζήτησε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβίαση της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, δεν ζήτησε αναθεώρηση του Δουβλίνο και πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων από την Ελλάδα».