Αυθαίρετα: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις κατεδαφίσεις

Αυθαίρετα: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις κατεδαφίσεις

Τον τερματισμό της αυθαίρετης δόμησης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου που θα κτίζεται από τούδε και στο εξής, με προοπτική το μέτρο να εφαρμοστεί και για τα παλαιότερα αυθαίρετα κτίσματα που εντοπίζονται τουλάχιστον από το 2011 και εντεύθεν, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση που αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ. Σκυλακάκης γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και κατεδαφίσεις - εξπρές, θέτοντας για πρώτη φορά μια «κόκκινη γραμμή» που θα εξασφαλίζει, ότι όποιο αυθαίρετο χτίζεται από εδώ και στο εξής θα κατεδαφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

«Φέρνουμε ένα νέο πακέτο για την εκτός σχεδίου δόμηση και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων τα οποία θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν όπως δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες και drones θα διασυνδεθούν με τη βάση δεδομένων του e-Άδειες και το σύστημα θα «χτυπάει» από μόνο του όταν χτίζεται κάποιο αυθαίρετο εκτός σχεδίου, χωρίς άδεια.

Σε πραγματικό χρόνο, θα πηγαίνει ένα μεικτό κλιμάκιο και από εκεί και πέρα η απόφαση κατεδάφισης θα είναι γρήγορη και θα εκτελείται από την κεντρική διοίκηση, από εργολάβους, αλλά θα υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία έτσι ώστε να μην υπάρχουν ξανά τα προβλήματα όπως στο παρελθόν με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που επικαλούνταν την έλλειψη διαγωνισμού ή άγονους διαγωνισμούς και δεν υπήρχαν εργολάβοι για να εκτελέσουν τις κατεδαφίσεις.

Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα παλαιότερα αυθαίρετα επισήμανε ότι σκοπός είναι το μέτρο να εφαρμοστεί και σε αυτά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί σε όλα τα παράνομα κτίσματα προ το 2011, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.