ΝΔ: Τίτλοι τέλους στο σήριαλ του debate;

ΝΔ: Τίτλοι τέλους στο σήριαλ του debate;

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

«Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας». Με τα λόγια αυτά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έριξε τίτλους τέλους στο… σήριαλ των τελευταίων ημερών με επίκεντρο το αίτημα για διεξαγωγή debate μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ. «Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα», υποστήριξε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, λίγες ώρες μετά την κριτική που δέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Για μας το θέμα του debate έχει κλείσει», επιμένουν και συνεργάτες του, επικαλούμενοι τη διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος.

«Η δημόσια συζήτηση μεταξύ συναγωνιστών δεν απειλεί την ενότητα, την ενότητα απειλεί η παραπολιτική», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεργάτες του οποίου αντιτείνουν ότι «εσωκομματικά debate γίνονται παντού» και φέρνουν ως παράδειγμα τις προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. «Στο ίδιο κόμμα είναι, δεν είναι αντίπαλοι», σχολιάζουν με αφορμή την άποψη της πλευράς Μεϊμαράκη ότι debate γίνονται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνει ότι στις άλλες χώρες το ερώτημα δεν είναι «εάν θα γίνει debate, αλλά πότε θα γίνει debate» και αρθρογραφεί εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «η διεξαγωγή του debate θα έχει μόνο όφελος για τη ΝΔ». Όσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει και με τους τέσσερις, σημειώνοντας πως «οτιδήποτε άλλο θα πληγώσει την παράταξη».

Από τη στιγμή που μόνο δύο από τους τέσσερις υποψηφίους το επιθυμούν διακαώς και ο ένας το απορρίπτει κατηγορηματικά, είναι προφανές ότι το debate φεύγει από την προεκλογική κούρσα. Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι Συνδιασκέψεις τουλάχιστον έρχονται ώστε να παρουσιάσουν εκεί τις θέσεις τους οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας; Οι προοπτικές διεξαγωγής τους είναι θεωρητικά καλύτερες, αφού ουδείς τις έχει απορρίψει. Το αντίθετο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε προτείνει στην εκκίνηση αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας, τη διεξαγωγή δύο Συνδιασκέψεων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε ζητήσει τότε τη διεξαγωγή πέντε θεματικών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέστησε σαφές στην πρόσφατη επιστολή του προς τον γραμματέα της ΝΔ ότι αποδέχεται την πρόταση Μειμαράκη και ζήτησε μάλιστα να ορίσει ο κ. Παπαμιμίκος, με την θεσμική του ιδιότητα, την διαδικασία, τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τους. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να προκρίνει τηλεοπτική συζήτηση και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά δεν θα έλεγε όχι και σε Συνδιάσκεψη από τη στιγμή που οι συνυποψήφιοι θα συμφωνήσουν και στην σύνθεση του κομματικού σώματος.

Γιατί λοιπόν να μην γίνουν; Διότι μπορεί στα λόγια ουδείς να διαφωνεί, πρέπει όμως και στην πράξη να συνεννοηθούν όλοι οι υποψήφιοι μεταξύ τους και να είναι εκείνοι που θα ζητήσουν από κοινού από το κόμμα να προχωρήσει στη διοργάνωσή τους. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος ως προς αυτό στην επιστολή που απηύθυνε την Δευτέρα προς τους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας: Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει με την θεσμική του ιδιότητα, δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει ούτε για debate, ούτε για Συνδιάσκεψη, ούτε να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρέπει οι ίδιοι οι συνυποψήφιοι να επιλέξουν μορφή δημοσίου διαλόγου και να καθορίσουν τις λεπτομέρειες διεξαγωγής τυχόν Συνδιάσκεψης και να το ζητήσουν με κοινό πρακτικό. Θα το κάνουν;