Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Εάν επέλεγε κανείς μία μόνο λέξη για να περιγράψει το κλίμα στις σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, δεν θα ήταν άλλη από την καχυποψία. Απέναντι σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, μηδέ εξαιρουμένου και σε ζητήματα που και η ίδια η ΝΔ θεωρεί μείζονα. "Ακόμη και εκεί που επί της αρχής συμφωνούμε, το κάνουν με τόσο λάθος τρόπο που στο τέλος δεν μπορούμε να πούμε "ναι", λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ.
Ως πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα φέρνουν τον αναπτυξιακό νόμο. Αλλά το μεγάλο ζήτημα που θα δοκιμάσει τα περιθώρια συνεννόησης είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στην αναγκαιότητα εκκίνησης της διαδικασίας, αλλά πριν ακόμη γίνει η συνάντηση της Πέμπτης η καχυποψία είναι διάχυτη. Και οι πολιτικές αψιμαχίες έχουν αρχίσει.
Στη ΝΔ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επικρατήσει κατά την κυβερνητική διαχείριση αυτό που τα στελέχη της χαρακτηρίζουν "συνταγματικό λαϊκισμό". Μία ανησυχία που τροφοδοτείται όχι μόνο από την γενικότερη αντίληψη περί ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με πρακτικές λαϊκισμού, αλλά και από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που άφηναν ανοιχτό ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτά προστίθενται οι τακτικισμοί που συχνά διακρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από κυβερνητικές ενέργειες και οι σκοπιμότητες με τις οποίες συνδέει την πρωτοβουλία της για τον εκλογικό νόμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν καλά-καλά γίνει γνωστό το ραντεβού της Πέμπτης, ξεκίνησε μία αντιπαράθεση που στον πυρήνα της έχει αυτήν ακριβώς την καχυποψία που, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε και απ'' όσα έγιναν στην προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη, τον περασμένο Ιανουάριο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε σφόδρα ενοχληθεί τότε από διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου στην έναρξη της συνάντησης περί συγκεκριμένου "διαλόγου" του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τελευταία είχε διαψεύσει τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος του υποτιθέμενου διαλόγου, επικρίνοντας την τακτική των διαρροών. Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ έκαναν λόγο τότε για "πρακτική που υποσκάπτει το μήνυμα αναβάθμισης του δημοσίου διαλόγου" και αυτές ακριβώς τις διαρροές υπενθύμισε, ενόψει της συνάντησης της Πέμπτης, και ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για "άθλια μεθόδευση".
Σε εκείνη την συνάντηση πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που ο ίδιος επιθυμεί να είναι ευρεία. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχε προτείνει, ως υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξουν η μία τις προτάσεις της άλλης για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν. Και σε δηλώσεις του πολύ πρόσφατα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινός τόπος. "Μακάρι. Το Σύνταγμα το ίδιο απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις", είχε τονίσει χαρακτηριστικά..
Ο εκλογικός νόμος
Σε αντίθεση με την καταρχήν συναινετική διάθεση για την συνταγματική αναθεώρηση, η αντίθεση της ΝΔ είναι κάθετη σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Μόνη πτυχή που συζητά σε αυτή τη συγκυρία είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και από κει και πέρα συνεργάτες του παραπέμπουν σε αυτό που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ: "Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις επόμενες εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο που τις κέρδισε".
Η ΝΔ λέει όχι πρώτα απ'' όλα στην χρονική περίοδο που επιλέγεται από την κυβέρνηση και θυμίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ημέρες 1989-1990. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, στον Μένιο Κουτσόγιωργα και σε όσα είχαν συμβεί τότε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου: "Ξαναείδαμε το έργο όταν η ΝΔ χρειάστηκε τρεις εκλογές για να φτάσει τους 151 βουλευτές".
Στη ΝΔ δηλώνουν πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία επειδή βλέπει την δημοσκοπική υποχώρηση, αντιλαμβάνεται πως η φθορά είναι μη αντιστρέψιμη και επιδιώκει "να ανακόψει τη φόρα της ΝΔ και να προστατεύσει το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση".
Απορρίπτουν εξάλλου το επιχείρημα πως η αλλαγή προωθείται για λόγους "θεσμικής ευαισθησίας", σημειώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να ισχύει εάν αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετική πρωτοβουλία σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο και σε συνθήκες ευνοϊκές για τον ίδιο και όχι σε περίοδο ραγδαίας φθοράς και "αδιαμφισβήτητης δυναμικής νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν".
Πιστεύουν επίσης ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, καθώς δεν πρόκειται τα μικρότερα κόμματα να δελεαστούν με ένα "τυράκι", όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να τους προτείνει ο κ. Τσίπρας για 2-3 βουλευτές παραπάνω". Σπεύδουν επίσης να επισημάνουν πως για να βρεθούν 200 ψήφοι, ώστε να ισχύσει νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να συμπράξουν με την ΧΑ που θα είναι "καθοριστικός παράγοντας".
Σε ό,τι αφορά στην ουσία των αλλαγών, η ΝΔ τάσσεται διαχρονικά υπέρ της "σταθερότητας των κυβερνήσεων" και υποστηρίζει τόσο την διατήρηση του ορίου εισόδου 3% στη Βουλή, όσο και του υψηλού μπόνους για το πρώτο κόμμα. Σημειώνεται πως η ΝΔ είχε αντιταχθεί στο ενδεχόμενο αναλογικότερου συστήματος και στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης όταν διατυπώνονταν τέτοιες απόψεις από τον τότε κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.