Ν. Κεραμέως: Πάνω από 40.000 τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέχουν στην τηλεκπαίδευση

Ν. Κεραμέως: Πάνω από 40.000 τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέχουν στην τηλεκπαίδευση

Περισσότερα από 40.000 είναι τα τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ σήμερα ξεκίνησαν τα διαδικτυακά μαθήματα για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, «ένα ψηφιακό έργο που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η χώρα». Η ίδια, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι και δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά και αρρυθμίες, αλλά όπως ξεκαθάρισε «είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε». «Εδώ είμαστε για να βελτιώνουμε τις λύσεις κάθε ημέρα. Είναι ένα πρωτοφανές εγχείρημα. Η πραγματικότητα, όμως, σήμερα είναι και τώρα που μιλάμε, κύριε Αρσένη, μόλις τα τελευταία στοιχεία, έχουμε πάνω από σαράντα χιλιάδες τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για τους γονείς που τα παιδιά τους συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση μέσω σταθερού τηλεφώνου, Συγκεκριμένα, το Υπουργείο έχει έρθει σε συμφωνία με τους παρόχους σταθερής τηλεφώνιας ώστε να απαλλάσσονται οι γονείς από την αστική χρέωση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εξ αποστάσεων. Αυτό ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εν λόγω σύνδεση ήταν εφικτή αλλά με αστική χρέωση. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η σύνδεση των μαθητών χωρίς χρέωση δεδομένων από το κινητό τους τηλέφωνο.

Σε ότι αφορά την πρόσβαση των μαθητών στα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι οι φορητές συσκευές που θα δοθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 90.000 (μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και ιδιωτικών δωρεών προς το υπ. Παιδείας) και μάλιστα προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευάλωτοι οικονομικά μαθητές.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρονικών συσκευών χορηγηθεί μόλις στο 7% των μαθητών, όταν βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 30% της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε ότι αφορά την εκπαιδευτική τηλεόραση η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στο ρεκόρ τηλεθέασης που παρατηρήθηκε. «Είχαμε ρεκόρ 51,6% τηλεθέαση στις μικρές ηλικίες των παιδιών μας, τεσσάρων έως δεκατεσσάρων. Όλα αυτά συνιστούν ένα μεγάλο άλμα ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης. Το ότι σήμερα που μιλάμε, τώρα που μιλάμε, οι εκπαιδευτικοί μας καταβάλλοντας πολύ μεγάλη προσπάθεια διασφαλίζουν στα παιδιά μας την πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ένα τεράστιο εγχείρημα το οποίο πιστώνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ας μην πορευόμαστε μικροπολιτικά απέναντι σε αυτήν την πολύ μεγάλη πράξη ευθύνης σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας», είπε.

Η ίδια αναφέρθηκε εκ νέου στους λόγους που έκλεισαν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, εξηγώντας ότι η απόφαση ελήφθη γιατί υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα σχολεία. «Όταν τα σχολεία λειτουργούν πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται. Στόχος μας είναι ακριβώς να περιορίσουμε συνολικά την κινητικότητα. Δεν έχει σχέση με τα σχολεία, έχει σχέση με την κινητικότητα των ενηλίκων», σημείωσε χαρακτηριστικά.