N. Κεραμέως: Η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση

N. Κεραμέως: Η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση

Την τροπολογία σύμφωνα με την οποία εντός πέντε ημερών θα έπεφτε «μαύρο» σε όλα τα κανάλια πλην των 4 που πήραν άδεια καυτηρίασε η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της συζήτησης για τη σύσταση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ενώ εσείς δημιουργήσατε τεχνητά το αδιέξοδο για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ επιλέγοντας να λήξετε τις θητείες των μελών του, ενώ εσείς επικαλείστε την ανάγκη συναίνεσης με την αντιπολίτευση, και, κυρίως, ενώ συνεδριάζει το ΣτΕ για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου βάσει του οποίου μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον Υπ. Επικρατείας και διενεργήθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, εσείς, τι κάνετε; Συνεχίζετε να μεταφέρετε αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα ότι ανήκουν στο ΕΣΡ, στον Υπουργό Επικρατείας!», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, «ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ από προσωπικότητες κύρους, όταν και μόνο όταν επιστρέψουν όλες οι αρμοδιότητες στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, στο ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στη θεσμική εκτροπή που εσείς, μεθοδικά και με συγκεκριμένη στόχευση, επιχειρείτε».

Συνεχίζοντας επί του παρόντος νομοσχεδίου, τόνισε ότι «η δημιουργία ειδικού νομικού προσώπου για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη χορήγηση υποτροφιών θα μπορούσε να αποτελέσει καλή είδηση και πεδίο ευρείας συναίνεσης», ωστόσο για μια σειρά από λόγους δεν είναι καλή είδηση, λόγοι οι οποίοι «εν τέλει ακυρώνουν τον καλό σκοπό που επικαλείται η πολιτική ηγεσία μέσα στην αιτιολογική έκθεση». «Πρώτον, γιατί το υπό σύσταση Ίδρυμα είναι πλήρως ακοστολόγητο, δεύτερον, γιατί η δομή και η λειτουργία του παρουσιάζουν τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παθογένειες του δημοσίου τομέα, τρίτον, γιατί, κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, υπερσυγκεντρώνονται αρμοδιότητες και εξουσίες στο πρόσωπο του ενός Υπουργού, τέταρτον, γιατί αν σας ενδιέφερε η έρευνα και η χρηματοδότησή της, θα είχατε προσπαθήσει λίγο περισσότερο για την απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και πέμπτο, γιατί δεν θεραπεύει δύο ακόμα σοβαρά προβλήματα της έρευνας: την έλλειψη προγραμματισμού και την αδιαφάνεια αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων».

Δυστυχώς, «το brain drain δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με το παρόν σχέδιο νόμου. Η λύση δεν βρίσκεται στη δημιουργία ακόμη ενός ιδρύματος, με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με ήδη υπάρχουσες δομές, με δυσλειτουργικό σύστημα διοίκησης, ακοστολόγητο, με υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του ενός Υπουργού, χωρίς τα απαραίτητα για τη λειτουργία της δημοκρατίας checks and balances». Και συνέχισε, «το brain drain μπορεί να αναστραφεί αν πραγματικά το επιχειρείν αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα, αν η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία από όρους σε προγραμματικά ευχολόγια, γίνουν sine qua non προϋποθέσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αν οι Κυβερνήσεις στραφούν προς ένα απο-κομματικοποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης, προσαρμοσμένο περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς και των πολιτών και λιγότερο της κομματικής πελατείας. Η πορεία και οι επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 20 μήνες αποδεικνύουν ότι με αυτό το πολιτικό προσωπικό στο τιμόνι της χώρας καμιά από τις προϋποθέσεις για την αναχαίτιση του brain drain δεν μπορεί να εξασφαλιστεί».

Η κυρία Κεραμέως έκλεισε με ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με την τροπολογία για την παράταση συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, «κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να παρατείνει αυτοδικαίως, συμβάσεις- κυρίως στον τομέα της καθαριότητας. Και είναι τόσο κακό αυτό;- θα πει κάποιος- συνεχίζουν να έχουν δουλειά κάποιοι άνθρωποι. Προφανώς είναι ευκταίο να έχουν δουλειά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος και, κυρίως, χωρίς να δημιουργεί περισσότερες στρεβλώσεις από όσες θεραπεύει».

Αλέξανδρος Διαμάντης