Ν. Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος αίρει όποια εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία

Ν. Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος αίρει όποια εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία

Με την καθιέρωση – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – της επιστολικής ψήφου, αίρονται όποια πρακτικά, πραγματικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος αφορά και τους απόδημους και εκλογείς στην Ελλάδα, όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ.

«Πλέον οι απόδημοι θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δεν θα χρειάζονται εκλογικά τμήματα αλλά θα υπάρχει και η επιλογή για τους εκλογείς στην Ελλάδα εάν το επιθυμούν να δηλώσουν και εκείνοι αν θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Αυτό το κάνουμε γιατί υπάρχουν τόσες κατηγορίες ανθρώπων, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, σπουδαστές, εποχικά εργαζόμενοι και το λέω γιατί οι εκλογές θα γίνουν 9 Ιουνίου όπου είμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν, εν μέσω πανελλαδικών, εν μέσω εξεταστικής περιόδου στα πανεπιστήμια άρα εδώ δίνεται μια επιλογή. 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές το αργότερο θα πρέπει να δηλώσεις σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι ''εγώ θέλω να ψηφίσω με επιστολική''. Η πλατφόρμα αυτή θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου άρα στις αρχές του χρόνου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πώς γίνεται η δήλωση;

Όπως η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε, «όποιος θέλει μπαίνει στην πλατφόρμα και δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, εν συνεχεία για να το κάνει αυτό ταυτοποιείται, μπαίνει με κωδικούς Taxis, παίρνει ένα ειδικό μήνυμα στο κινητό, OTP για ασφάλεια για να επαληθευτεί ότι είναι πράγματι ο ίδιος. Φεύγει φάκελος από την Ελλάδα περίπου 20 μέρες πριν τις εκλογές ο οποίος παραδίδεται προσωπικά στον ίδιο, συστημένη επιστολή».

Η επιστολή του φακέλου θα είναι επίσης με συστημένη επιστολή, με πληρωμένο τέλος. «Στον φάκελο μέσα θα έχει ψηφοδέλτιο, θα έχει τον φάκελο που θα πέσει μέσα στην κάλπη, έχει μια έντυπη δήλωση ότι ψηφίζεις, ότι δεν σε έχει επηρεάσει κανείς κ.ο.κ βάζεις και πάλι στοιχεία ταυτοπροσωπίας και αυτός ο φάκελος πρέπει να φτάσει στο αρμόδιο Πρωτοδικείο το αργότερο το Σάββατο πριν τις ευρωεκλογές, 8 Ιουνίου πέντε η ώρα το αργότερο».

Αναφορικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η κα. Κεραμέως διευκρίνισε ότι «ήμασταν από τις ελάχιστες χώρες που δεν εφάρμοζαν αυτό το σύστημα δηλαδή έχουμε πάρει βέλτιστες πρακτικές. Υπάρχει ο ΟΑΣΕ που είναι ένας οργανισμός στην Ευρώπη που ασχολείται με τα θέματα αυτά και υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας. Όλα τα μέτρα που εκπέμπονται εκ μέρους της Ευρώπης τηρούνται στην συγκεκριμένη περίπτωση».

«Οι συζητήσεις με τα κόμματα θα γίνουν προ διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο», είπε η υπουργός και διευκρίνισε: ότι «θα κάνουμε επιμέρους συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Θέλουμε να ακούσουμε οποιαδήποτε ανησυχία, εδώ είμαστε για να βελτιώσουμε, να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερωτήματα μπορεί να υπάρχουν και προφανώς είμαστε ανοιχτοί στο να επιφέρουμε βελτιώσεις σε αυτό το σχέδιο το οποίο έχουμε κατά νου για την ικανοποίηση όλων των τυχόν ανησυχιών που μπορεί να υπάρχουν».

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, η ρύθμιση περνάει με 151 ψήφους αλλά ο στόχος της κυβέρνησης είναι πάντοτε η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Είναι ζητήματα που για εμάς υπερβαίνουν κόμματα και χρώματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πολιτικό σύστημα, έχουμε να κάνουμε με ένα δομικό πρόβλημα αποχής και νομίζω ότι έχουμε μια πρώτη τάξης ευκαιρία το πολιτικό σύστημα εν συνόλω να στείλουμε ένα μήνυμα.