Μόνο εξεταστική από το 2000 θα επιφέρει εθνική κάθαρση

Μόνο εξεταστική από το 2000 θα επιφέρει εθνική κάθαρση

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο πρωθυπουργός φυγομάχησε χθες και δεν καταδέχτηκε να παραστεί και μιλήσει στη Βουλή σε μια μείζονα υπόθεση, όπως αυτή της εξεταστικής επιτροπής που πρότεινε η ΝΔ, για το τραγελαφικό καλοκαίρι του 15.

Τότε που η χώρα κατέστη ένα πειραματόζωο τραγικών αστείων επαναστατικών φαντασιώσεων. Ανθρώπων που νόμισαν ότι θα την χρησιμοποιήσουν σαν πολιορκητικό κριό για να διανοίξουν τις θύρες και να καταλάβουν με γιουρούσι τον καπιταλισμό, τον οικονομικό ιμπεριαλισμό, την ευρωγερμανοκρατία, το νεοφιλελεύθερο τοτέμ του ΔΝΤ.

Εκείνων που είδαν τη χώρα σαν τη χρυσή ευκαιρία να πραγματώσουν τις φαντασιώσεις τους, να κάνουν την Ελλάδα το προκεχωρημένο φυλάκιο της αντικαπιταλισιτκής δράσης, να γραφούν τα ονόματά τους στην ιστορία των μεγάλων επαναστατών του 21ου αιώνα.

Εκτενείς παρενθέσεις: Παρένθεση 1: Η στήλη δεν θα καταδίκαζε αυτό, ίσως να υπερτόνιζε, αρκεί μια τέτοια στάση να είχε εξηγηθεί στο λαό και εξ αυτού να υπήρχε λαϊκή εντολή - και τέτοια δεν υπήρχε.

Παρένθεση 2: Αντί αυτού, ο πρωθυπουργός έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, ο οποίος σκοπίμως περί άλλων τύρβαζε. Αντί να επιχειρηματολογήσει κατά της πρότασης τη ΝΔ, μιλούσε περί της Ευρώπης «που δεν μπορεί να ενωθεί με βάση το φόβο», ενώ ως επιτελικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άθελά του κάρφωσε όλο το οικονομικό επιτελείο, είτε για παχυλή άγνοια, είτε για ασύγγνωστη πλάνη, είτε για ύστερη σκοπιμότητα. Ισχυρίστηκε ότι το 2014, είχαν εκδοθεί από το ελληνικό κράτος ρέπος (τίτλοι βραχυπρόθεσμου δανεισμού) ύψους 120 δις. «Αυτό εμείς δεν το ξέραμε», είπε!

Είναι δυνατόν; Προετοιμάζονταν για την κυβέρνηση, έταζαν και απειλούσαν, αλλά δεν διάβαζαν τα Δελτία Δημόσιου Χρέους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών; Τόσο ασυγγνώστως τους είχε απορροφήσει το απραγματοποίητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Κλείνουν οι εκτενείς παρενθέσεις.

Προσχήματα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ δεν έχει το δίκιο με το μέρος της. Βρήκε την ευκαιρία στην τραγελαφική μεθόδευση του '15 για να υποβάλει πρόταση εξεταστικής επιτροπής. Όμως το 2015 - και κάποιοι «εξωτικοί» που παρεισέφρησαν στην εξουσία - δεν έχει αυτονομία. Τα προβλήματα δεν γεννήθηκαν σε ιστορικό κενό. Προϋπήρξαν το πρώτο μνημόνιο και πριν από αυτό η χρεοκοπία της χώρας.
Η ΝΔ ζητεί εξεταστική για το '15, ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2009, για τον τρόπο και λόγο που μπήκαμε στα μνημόνια. Πιο πριν δεν υπάρχει ιστορικός χρόνος δεν υπάρχουν αιτίες, συμπεριφορές, αβελτηρίες, πολιτικάντικες σκοπιμότητες, εγκληματικές αδιαφορίες και ανικανότητες των διοικούντων. Όλα έγιναν ξαφνικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν μπήκαμε στο μνημόνιο (προφανώς άνευ λόγου), για τη ΝΔ όταν ο… Τσακ Νόρις του ριζοσπαστικού οικονομισμού, Γιάνης, θέλησε να υλοποιήσει τα ευφάνταστα σχέδιά του (αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες), τα bit coins, και τις πληρωμές με υποσχετικές, τα IOU (Θα είχε ενδιαφέρον αν γίνονταν όλα αυτά για να βλέπαμε τις αντιδράσεις του αντιμνημονιακών προφητών). 

Και τα δυο κόμματα αποσκοπούν να κατατμήσουν την ιστορία της χρεοκοπίας, να εγκολπωθούν εκείνα τα κομμάτια της που θα εξυπηρετούν τη δική τους αφήγηση, ώστε να τα πουλήσουν στο εκλογικό τους ακροατήριο και να προσπορισθούν ψήφους.

Το δίκιο του ΠΑΣΟΚ

Το ίδιο κάνει φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, μόνο που το δικαιούται. Η προπαγάνδα, κυρίως η συριζαίικη των πλατειών, της κρεμάλας, της χούντας που δεν τέλειωσε το '73 και του «πσόφου», το φόρτωσε με όλα τα ανομήματα, από καταβολής ελληνικού κράτους.

Βρέθηκε με έναν αφελή αρχηγό που ήρε μονομερώς τον σταυρό του μαρτυρίου και λογικώς μάτωσε εκλογικά.

Εξ αυτού, έχει δίκιο η Γεννηματά, που ζητάει μια εξεταστική η οποία θα αρχίσει από το 2000-01. Ασχέτως της αμυντικής σκοπιμότητας που διακρίνει την πρότασή της, είναι κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, η μόνη εξεταστική που θα κάνει τομή στην ιστορία και τις αιτίες της χρεοκοπίας.

Θα διερευνήσει πόσα ήταν τα κλεμμένα και που πήγαν. Ήταν άραγε κλεμμένα και έπρεπε να τα φέρουν πίσω; Τα είχε πάρει ο Κόκκαλης και τα πήγε Ελβετία, και αν τα έφερνε πίσω θα λυνόταν το πρόβλημα της χώρας, όπως είπε στον άναυδο γράφοντα στο καφενείο της Βουλής, πρώην βουλευτής και μέλος τη Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, από τους αποχωρήσαντες πέρυσι το καλοκαίρι. Πήγαν σε μίζες μόνο; Ενθυλακώθηκαν μόνο σε προσωπικά χαρτοφυλάκια, όπως τόσες φορές έχει ακούσει πάλι ο γράφων; Μήπως σε μισθούς που έπρεπε το κράτος να δανειστεί για να ανταποκριθεί; Μήπως και σε πολλές πρόωρες και μεγάλες συντάξεις; Μήπως στη ρεμούλα της αναποτελεσματικής Υγείας. Μήπως σε τόκους εξυπηρέτησης για τα δάνεια του Αντρέα, που ναι μεν δεν έκανε το καλύτερο για τη χώρα, αλλά ξαφνικά από το 2010 ανακηρύχτηκε ο μέγας καταστροφέας της χώρας; Μήπως έλειψαν από τα κρατικά ταμεία λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής των αντικρατιστών σημερινών ελεύθερων επαγγελματιών; Μήπως φταίει τελικά η αρχιτεκτονική του ευρώ που μας έριξε στο καναβάτσο.

Η μήπως, εν τέλει, αναλώθηκαν σε γενική σπατάλη, μιας γενιάς πολιτικών που δεν έβλεπαν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα;

Μπορεί κάποια από αυτά, μπορεί και όλα, που είναι το πιο πιθανό. Ωστόσο δεν το γνωρίζουμε, και μόνο μια σοβαρή εξεταστική με την βοήθεια ειδικών θα μπορέσει να βοηθήσει.

Και μόνο τότε θα επέλθει η κάθαρσις της τραγωδίας.