Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πρώτο μου μέλημα είναι η θωράκιση της χώρας

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πρώτο μου μέλημα είναι η θωράκιση της χώρας

Τη δυνατότητα που υπάρχει να καταγγελθεί η συμφωνία με τη Γαλλία επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να αποσαφηνίσει αν θα πράξει κάτι τέτοιο «με ένα νόμο και ένα άρθρο» όπως είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι γνώμονάς του και αγωνία του είναι να θωρακίσει τη χώρα. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί επιστροφών «φερέτρων με την ελληνική σημαία από Σαχέλ», τα χαρακτήρισε ό,τι αθλιέστερο έχει ακούσει στην αίθουσα της Βουλής από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

«Ναι» τόνισε «αλλάζουμε το δόγμα της θάλασσας χωρίς σύνορα και το δόγμα να μπαίνει ο καθένας όποτε θέλει στη χώρα» καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρίνει τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αυτή της δικής του κυβέρνησης του «κιτς και της γελοιότητας».

«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι το αλλάζουμε».

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει πια τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις της και σημείωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε κατά βάση κακή, ρωτώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την καταγγείλει «με ένα νόμο και ένα άρθρο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.

«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο»

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι η ρήτρα συνδρομής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αδυναμίες ενώ η ρήτρα της συμφωνίας με τη Γαλλία είναι πολύ πιο ισχυρή ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντέχει να αγοράσει ταυτόχρονα και τις φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Rafale.

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».

«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.

Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε: «Έχετε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δυστυχώς ο Έλληνας φορολογούμενος επωμίστηκε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα απόκτησης πλοίων, μόνο και μόνο για να λέμε ότι κρατάμε ζωντανά ναυπηγεία τα οποία τουλάχιστον στο παρελθόν δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά και ούτε καν συνεπή στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό» και πρόσθεσε «το γνωρίζει και ο κ. υπουργός πόσο επώδυνη είναι αυτή η ιστορία. Ακόμη δεν έχουμε παραλάβει την έβδομη πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί πριν 20 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για τις φρεγάτες ήταν σαφής: «επίτευξη του καλύτερου δυνατού κόστους και της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας». «Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν επιλέγαμε ναυπήγηση πλοίου στην Ελλάδα το κόστος θα ήταν υψηλότερο και μάλιστα σε ναυπηγεία τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο. Πήραμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία, όπως το κάναμε και για τα Rafale, με πλοία τα οποία θα χτιστούν στη Γαλλία. Στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε, το κόστος για τα δύο πλοία ήταν μεγαλύτερο από το κόστος που θα πληρώσουμε για τρία πλοία» τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν ικανοποιούσε την κυβέρνηση η πρόταση των Γάλλων και σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει ότι μετά από αυτό το οποίο έγινε με τη συμφωνία με την Αυστραλία υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε πολύ καλύτερη τιμή, και την αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μια αμυντική συμφωνία».