Μια κυβέρνηση σε νευρική κρίση δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπόθεση Νovartis

Μια κυβέρνηση σε νευρική κρίση δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπόθεση Νovartis

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Προφανώς και η υπόθεση της Νovartis δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» για την πολιτική σκηνή της χώρας. Δημοσιεύματα σε συγκεκριμένα ΜΜΕ «φιλικά» προς την κυβέρνηση είχαν φροντίσει άλλωστε να προετοιμάσουν το έδαφος.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τη δικαστική έρευνα μίας υπόθεσης, που δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας.

Προφανώς και οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό όμως που μπορεί να αμφισβητηθεί και μπορεί να προκαλέσει πλήθος ερωτηματικών είναι η ποιότητα των χειρισμών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και οι όποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτοί, στην ουσία της υπόθεσης.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου δείχνει να περνά την μία κρίση μετά την άλλη, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, αναζητά απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας. Το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει από κάπου να «πιαστεί», την ώρα που το Σκοπιανό δείχνει να μην προχωρά με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα ,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σχεδόν παγιωμένη σε διψήφια ποσοστά, ενώ το ρήγμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ολοένα και βαθαίνει.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Μέσα σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, πόσο «καθαρό» μυαλό έχει ώστε να διαχειριστεί με απόλυτα πολιτικά ορθό τρόπο την συγκεκριμένη υπόθεση;

Μήπως η σκέψη της κυβέρνησης είναι τόσο θολωμένη που ο «πέλεκυς» θα πέσει επί δικαίων και αδίκων, με στόχο μικροκομματικά οφέλη; Διότι άλλο πράγμα η απονομή δικαιοσύνης και άλλο πράγμα η σπίλωση πολιτικών με διαδρομή ετών.

Τα πρώτα πάντως δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την υπόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχεδόν προεξόφλησε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, λέγοντας ότι «πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens», με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να κάνει λόγο «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και όλα αυτά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

Φαίνεται λοιπόν πως η υπόθεση «μυρίζει» μπαρούτι και η κυβέρνηση να μην δείχνει διατεθειμένη να χειριστεί το όλο ζήτημα με την αρμόζουσα «θεσμικότητα», στοιχείο που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την συνέχεια.

Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα κυβερνητική ανάμιξη στη δικαιοσύνη.

Όσο για τους πολιτικούς που άκουσαν το όνομά τους να εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, δείγμα (ίσως) της όλης σκοπιμότητας προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις:

- «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

- «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012» ήταν η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

- « Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της»τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

- «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού” ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

- «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» ήταν η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.