Μεγάλα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα
Μη κρατικά ΑΕΙ

Μεγάλα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα

Συζητήσεις με μεγάλα και γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα από ΗΠΑ και Ευρώπη, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα, έχει το Υπουργείο Παιδείας, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίας του νομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. 

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «μεγάλα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται ήδη για συνεργασία με ελληνικά, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να προχωρήσω σε αποκαλύψεις, θα το κάνω όταν όλα θα είναι έτοιμα». Ωστόσο, ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τα πανεπιστήμια που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως η Sorbonne, το Yale, το Johns Hopkings, το Duke, το New York University, το Rochester Institute of Technology.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, οπότε εντός του έτους, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων που θα παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με αυστηρά κριτήρια, όπως υπογράμμισε.

Οι υποψήφιοι φοιτητές θα εισέρχονται στα μη κρατικά πανεπιστήμια, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος  Πιερρακάκης, αναφερόμενος σε ένα από τα κριτήρια, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Οι υποψήφιοι φοιτητές θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε και εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του εν λόγω πεδίου επί 0,8.

Επίσης, όποιος έχει διεθνές απολυτήριο (baccalaureat) και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

Το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Απαιτείται ένα μίνιμουμ 30 καθηγητών πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων το 80% πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε αντικείμενο συναφές με εκείνο που διδάσκουν.

Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), θα υπάρχει ασυμβίβαστο, δηλαδή δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάσκουν σε μη κρατικό ΑΕΙ.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια. Οι υποτροφίες, πρέπει να αντιστοιχούν στο  5% του τζίρου από τα δίδακτρα.

  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:
  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου