Με επιμέρους διαφωνίες της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Με επιμέρους διαφωνίες της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, με την αντιπολίτευση πάντως να διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με συγκεκριμένες διατάξεις.

Ειδικότερα, πλέον η εκλογή στο εξής Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία έναντι της ισχύουσας μυστικής, θα υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης ψήφου και η αύξηση των αντιπροέδρων ώστε να εκπροσωπούνται και το 6ο και 7ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

Για αυτήν, μάλιστα, την αλλαγή η αντιπολίτευση εξέφρασε ενστάσεις, προειδοποιώντας για τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη κάτι τέτοιο αλλοιώνει τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων

Παράλληλα, αρκετές διαφωνίες εκφράστηκαν για την ονομαστική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και την  διόρθωση ψήφου. «Η μυστική ψηφοφορία αποτελεί ψήφο συνείδησης χωρίς συνεννοήσεις. Με την ονομαστική ο κάθε βουλευτής δεσμεύεται από την ψήφο του κομματικού του φορέα», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι απλώς αποκαθηλώνεται μία εξαίρεση που υφίσταντο και στοχεύει στη λειτουργία της Βουλής με ανοιχτές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, στις αλλαγές που ψηφίστηκαν με στόχο τον εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβάνονται επίσης:

- η δυνατότητα εφεξής κατάθεσης ένστασης αντισυνταγματικότητας για τροπολογίες

- η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το οποίο τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αφήνει σκιές

- η διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών φορέων που μπορούν να κληθούν για ακρόαση σε υπό συζήτηση νομοσχέδια

- ζητήματα χρόνου ομιλιών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται στην πράξη η πλήρης καταστρατήγηση του χρόνου από τη συντριπτική πλειοψηφία.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία SOOC